MERAKI MURAL FEST BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

MERAKI MURAL FEST BIJELjINA


Bez obzira koliko je tamno, boje uvijek jače svijetle
Grad Bijeljina je u okviru prvog mural festivala, pod nazivom „Meraki mural fest“ ugostio regionalno poznate umjetnice iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 
 
 
Jadranka Lacković iz Rijeke poznatija pod umjetničkim imenom ojoMAGico učesnica je „Meraki mural fest-a“, a za portal „Semberija info“, kazala je da se već osam godina bavi oslikavanjem murala.
 
 


















-Završila sam primijenjeno slikarstvo i uvijek sam mislila da je to ono čime ću se baviti. Igrom slučaja pozvali su me da oslikam jedan klub u Rijeci i od tada pozivi, na moju sreću, nisu stali i svaki put, oslikavam sve veće zgrade. Najveći mural koji sam oslikala je 150 kvadrata“, kroz osmijeh je rekla Lackovićeva i dodala da je do sada naslikala oko 50-ak murala, te da joj svaki posebno drag.

-Ja sam tip osobe, koja kada negdje dođe i sjedne voli posmatrati stvari i uvijek volim nacrtati nešto, da koliko god puta gledate u to, nađete nešto novo“, rekla je Jadranka Lacković.

Na naše pitanje, zbog čega se ribe nalaze na njenom muralu i šta one predstavljaju, Lackovićeva je odgovorila da je ribe zanimaju isključivo sa umjetničke strane.

-Koliko god puta da ih crtate, uvijek ih možete nacrtati na neki novi način. Ovo je nešto što nikada do sada nisam radila, kao te neke transparentne svijetleće, pa niste sigurni da li se nalaze u svemiru, da li su izmišljene ili je to neka bajka. Na ovaj način pokušavam donijeti malo dječije mašte i zaigranosti nazad među ljude i ako ovo nekoga oraspoloži kada ide na posao, ja ću biti najsrećnija osoba na svijetu“, naglasila je ojoMAGico i dodala da joj je bilo potrebno pet dana da oslika mural u Bijeljini.
-Unazad par dana koliko sam crtala, čula sam različite komentare. Jedna gospođa je bila oduševljena, jer je jako šareno i iznenadilo je da je toliko tamno, a opet šareno, dok drugoj gospođi daje nadu, da bez obzira što je podloga mnogo tamna, boje riba jače svijetle, a najmlađi su oduševljeni balonima“, kazala je Jadranka i dodala da joj je u Bijeljini jako prijatno, da su je svi lijepo ugostili, te da bi ponovo došla.
Spomenko Đekić, jedan od organizatora „Muraki mural festivala“ i majstor u slikarskoj radionici „Sfumato“ rekao je da su i polaznici iz slikarske radionice „Sfumato“ uzeli učešće na ovom festivalu.

-Mi smo oslikali jedan manji format murala, a u pitanju je portret Katarine Ivanović, jer je cijeli festival posvećen ženama i samo žene oslikavaju. Na početku smo htjeli da uradimo portret Milunke Savić, ali smo, ipak, riješili da to bude Katarina Ivanović, jer je ona bila prva srpska akademska slikarka, što je veoma bitno, a malo ko zna ko je ona. Smatramo da to treba potencirati, da se zna ko je ona. Naš mural se nalazi pored dječijeg igrališta, pa smo Katarinu Ivanović „obukli“ u srpski narodni vez, da bi ta njena draperija došla do izražaja i da budu veselije boje“, istakao je Đekić.

Takođe, na zidu iza „Bijelih zgrada“ u centru grada, pri kraju je i mural Sarajevske umjetnice Sunite.