TRGOVINA LjUDIMA – TEŠKO DOKAZIVO KRIVIČNO DJELO :: Semberija INFO ::

 

TRGOVINA LjUDIMA – TEŠKO DOKAZIVO KRIVIČNO DJELO


Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima,danas je u prostorijama Policijske uprave Bijeljina održan sastanak subjekata Monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima. Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima svih subjekata koji se bave ovom problematikom.

Problematika trgovine ljudima u Bijeljini je posljednjih godina usko vezana za romsku populaciju. Međutim, postoje značajne teškoće kada je u pitanju proces dokazivanja ovog krivičnog djela pred pravosudnim organima. Prema izvještaju Policijske uprave Bijeljina, za prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je samo jedno krivično djelo trgovine ljudima a koji se odnosi na djelo počinjeno u periodu od 2018. do 2020. godine. Prema podacima Centra za socijalni rad prosjaci su kategorija koja se najčešće dovodi u vezu sa trgovinom ljudima. Na gradskim ulicama se svakodnevno nalazi do 50 djece koja prose.

-Primarni cilj Centra za socijalni rad je da djecu, potencijalne žrtve trgovine ljudima sklonimo sa ulice i učinimo sve kako bi ih bezbjedno integrisali u društvo. Već dugo se govori i piše o potrebi izgradnje prihvatilišta za djecu koja su potencijalne žrtve trgovine ljudima i glavni razlog nečinjenja nadležnih institucija upravo leži u nedostatku smještajnih kapaciteta gdje bismo sklonili ovu djecu u riziku“, rekla je Slavica Kovrlija.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se sa ciljem podizanja svijesti kod građana o mogućim vidovima trgovine ljudima i potrebi pravovremenog reagovanja prilikom uočavanja takvih pojava.

-Apelujem na sve građane koji dođu do saznanja o žrtvama krivičnog djela trgovina ljudima ili izvršiocima ovog protivravnog ponašanja da o tome obavijeste Policijsku upravu Bijeljina ili Centar za socijalni rad u našem gradu“, poručio je inspektor Aleksandar Stojić.


(Semberija info)