NAJZAPAŽENIJE UČEŠĆE LjEKARA IZ BIJELjINSKE BOLNICE NA IX KONGRESU KARDIOLOGA U SARAJEVU :: Semberija INFO ::

 

NAJZAPAŽENIJE UČEŠĆE LjEKARA IZ BIJELjINSKE BOLNICE NA IX KONGRESU KARDIOLOGA U SARAJEVU


Kardiološki tim Bolnice “Sveti vračevi” predvođen direktorom ove zdravstvene ustanove prof. dr Zlatkom Maksimovićem imao je značajno učešće na Devetom mađunarodnom kongresu kardiologa održanom od 13. Do 16.oktobra u Sarajevu u organizaciji Udruženja kardiologa BiH.

Kongres je okupio eminentne stručnjake iz BiH, Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Egipta, Norveške, SAD-a, Turske i Engleske koji su iznijeli najnovija dostignuća u dijagnostici, prevenciji i terapiji kardiovaskularnih oboljenja.



Bijeljinska bolnica je na kardiološkom skupu u Sarajevu dobila posebne pohvale i priznanja za napredak u oblasti kardiologije u protekle dvije godine.

Veliku pažnju stručne javnosti izazvalo je predavanje prof. dr Lazara Angelkova, šefa Pejsmejker centra Bolnice “Sveti vračevi“, "Mogućnost krioablacije plućnih vena u sadašnjosti i budućnosti". Prof. Angelkov je govorio o primjeni krioablacije u liječenju atrijalne fibrilacije kao odličnoj metodi koja se uspješno koristi u bijeljinskoj bolnici, a koja pokazuje znatne prednosti u odnosu na druge metode.

Iskustva iz bijeljinske bolnice u dijagnostici i liječenju pacijenata sa kardiološkim bolestima, uz prikaze slučaja,  prenijeli su dr Aleksandar Janjičić, načelnik Odjeljenja za internističke grane  i dr Vladimir Đurić, specijalista interne medicine i subspecijalsita kardiologije.



Napredak u oblasti kardiologije u bijeljinskoj bolnici predstaviljen je kroz rad prof. dr Zlatka Maksimovića, direktora ove ustanove u kojem je istaknut značaj prepoznavanja potreba stanovništva za liječenjem kardioloških bolesti, zatim ulaganje u opremu i znanje, timski rad I postignute rezultate za potekle dvije godine.

Pokrovitelj Kongresa je Akademija nauka BiH sa aktivnim učešćem Odbora za kardiovaskularne bolesti.