SKUPŠTINA GRADA: O ZAŠTITI SOCIJALNO UGROŽENOG STANOVNIŠTVA :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA: O ZAŠTITI SOCIJALNO UGROŽENOG STANOVNIŠTVA


Na sjednici Skupštine grada koja je planirana za 19. oktobar, pred odbornicima će se naći i informacija o zaštiti socijalno ugroženog stanovništva u okojoj je navedeno da je 20-oro djece i odraslih zbrinuto u 18 hraniteljskih porodica, te da je za isplatu ovog prava utrošeno 78.227 KM za devet mjeseci 2022. godine.

Takođe, pravo na podršku u izjednačavanju mogućnosti djece i omladine sa smetnjama u razvoju, koje u punom iznosu refundira Republika Srpska, koriste 24 lica, a za ostvarivanje ovog prava, za proteklih devet mjeseci izdvojeno je 23.253 KM.

Pravo na smještaj u ustanovu ostvaruju 92 lica, od čega je 16-oro djece i 76 odraslih osoba, a cijenu smještaja korisnika obuhvaćenih sistemom socijalne zaštite određuje Republika Srpska, a kreće se od 390 KM do 725 KM, u zavisnosti od psihofizičkog stanja korisnika.

Za smještaj korisnika u ustanove je u tekućoj godini utrošeno 399.751 KM. U informaciji je navedeno i da petoro lica koriste pravo na njegu i pomoć u kući, a zaključno sa septembrom 2022. godine, u ove svrhe je utrošeno 8.150 KM.