Savez gluvih i nagluvih RS obilježava 30 godina postojanja :: Semberija INFO ::

 

Savez gluvih i nagluvih RS obilježava 30 godina postojanja


Savez gluvih i nagluvih RS ove godine obilježava 30 godina rada i tim povodom, danas je u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana prigodna svečanost, kojom je obilježen ovaj značajan jubilej, a upriličena je i dodjela zahvalnica.
 

Predsjednik UO Saveza Dubravka Ostojić, istakla je ovom prilikom da da u Srpskoj ima oko 1.000 gluvih i nagluvih osoba, koji se susreću sa različitim problemima, među kojima su i nedovoljna zastupljenost u medijima i informisanost.
 

-Mi kao da smo u medijskoj blokadi. Osim Semberskih novina, o nama niko ne piše. I sam pristup informacijama koje se emituju putem televizijskog programa, nama je onemogućen, jer televizije nemaju prevodioce znakovnog jezika. Mi plaćamo pretplatu kao i svi drugi građani, a zapravo nam nije  omogućeno da pratimo program, odnosno bar informativne emisije, što je jedna vrsta diskrimanacije gluvih i nagluvih osoba”, naglasila je Ostojićeva.
 

Kada je riječ o djeci koja imaju probleme sa sluhom ili govorom, a koja pohađaju školu, Ostojićeva je izrazila zadovoljstvo podrškom institucija na tom polju. 

- Srpska je prva koja je uvela inkluziju djece oštećenog sluha u redovnu nastavu” ,rekla je Ostojićeva.
 

Bijeljina je drugi grad po broju članova Saveza  gluvih i nagluvih  RS, a ovo Udruženje u Bijeljini, radi u krajnje otežanim uslovima, bez odgovarajućih prostorija za svoje članove. Međutim i pored toga, postižu zavidne rezultate, izdaju svoj časopis, a u Bijeljini je 2004.godine, osnovan i Centar za znakovni jezik, koji i danas obučava prevodioce za znakovni jezik iz cijele Republike Srpske.

Semberija info