JAVNA TRIBINA U HOTELU DRINA: DJEVOJČICE NISU ROBA :: Semberija INFO ::

 

JAVNA TRIBINA U HOTELU DRINA: DJEVOJČICE NISU ROBA


Kako je najavljeno, javna tribina ,,Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba” koju Fondacija  ,,Lara” organizuje  biće održana  sutra,  13. oktobra,  u hotelu  ,,Drina” u Bijeljini, sa početkom u 13 časova.
 
Javna tribina je dio istoimene kampanje koju Fondacija ,,Lara”, u partnerstvu sa Udruženjem  ,,Novi put” iz Mostara, Fondacijom  ,,Udružene žene” iz Banjaluke i Udruženjem  ,,Zemlja djece u BiH” iz Tuzle, a u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva bezbjednosti BiH, realizuje u povodu obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.  
 
Cilj kampanje je podizanje svijesti stručne i opšte javnosti o važnosti proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava dječijih i prinudnih brakova, kao i prepoznavanja ovog fenomena kao oblika kršenja ljudskih prava, a ne kao romskog običajnog pravo, što je česta predrasuda kako među građanima/kama,  tako i među službenicima nadležnih institucija.
 
Javna tribina će obuhvatiti teme fenomena maloljetničkih i ugovorenih brakova, uzroka te pojave, predrasuda koje su prisutne u društvu i među prefesionalcima, kao i posljedica koje neadekvatan ogovor nadležnih institucija i reakcije javnosti može ostaviti na žrtve koje su u najvećem procentu romske djevojčice i već su marginalizovane i diskriminisane po više osnova. Pored toga, biće govora o trenutnoj situaciji i postupanju nadležnih insitucija, nevidljivim statistikama i načinima da se poboljša i prevencija i intervencija kako bi ukupan odgovor društva na prinudne i maloljetničke brakove bio adekvatniji, a rizici za upadanje u lanac trgovine ljudima svedeni na minimum. 
 
Učesnicima javne tribine će se obratiti Mila Stojanović iz  Centra  za socijalni rad Bijeljina, Radmila Jevtić  iz  UG „Otaharin“ i romska medijatorka Begzada Jovanović.