POMEN POGINULIM PRIPADNICIMA ČETVRTOG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE POLICIJE BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

POMEN POGINULIM PRIPADNICIMA ČETVRTOG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE POLICIJE BIJELjINA


Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Bijeljina, danas je kod  spomen obilježja ispred PU Bijeljina, održan pomen poginulim borcima Četvrtog odreda.

Nakon održanog parastosa, polaganja vjenaca i minutom ćutnje, pripadnici Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Bijeljina, predstavnici PU Bijeljina, Gradske uprave Grada Bijeljina i mnogobrojni građani odali su počast poginulim borcima.

Ratomir Draganić, nekadašnji komandant Četvrtog odreda Specijalne brigade policije, rekao je da su se danas okupili da se poklone svima onima koji su dali ono najsvetije, a to su njihovi životi, a koje su dali za stvaranje Republike Srpske, te da danas obilježavaju i 30 godina od osnivanje Četvrtog odreda Specijalne brigade policije.-Četvrta briga je nastala četvrtog oktobra 1992. godine po nalogu  predsjednik Republike Srpske, Radovana Karadžića, a ministar unutrašnjih poslova naredio je da se formira odred Četvrte Specijalne brigade policije sa sjedištem u Janji. Bila je najelitnija jedinica MUP-a , koja je u dejstvu sa još osam odreda u sastavu komande brigade, dobila zadatak da učestvuje na svim borbenim terenima Republike Srpske, kada je u pitanju zaštita teritorije i stanovništva Republike Srpske. Ne postoji ratište na kojem odred Četvrte brigade nije bio, odnosno njeni pripadnici. Nažalost na tim ratištima 17 pripadnika čete i Specijalne brigade policije igubilo je život, a oko 200 ranjenih pripadnika čete je bilo“, kazao je Draganić i dodao da se na vrhu spomenika ispred PU Bijeljina nalazi rečenica, koja glasi „Heroji nikada ne umiru, oni su tu da bi vječno živjeli“ , te da ona treba sve da podsjeća,  da se poginuli borci nikada ne smiju zaboraviti.

Ljubiša Borovčanin, ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije, rekao je da je danas prilika da se prisjete poginulih pripadnika Četvrtog odreda Specijalne brigade policije, njihovih djela i rezultata.-Sa ponosom treba da kažemo da je ono, za šta su oni život dali mi danas čuvamo, čuvamo tradiciju i sjećanje na njihova djela i imena i obećavamo da ćemo ostati na nivou zadatka i ciljeva koje su nam oni postavili. Odred, kao i sve jedinice specijalne brigade policije i vojske Republike Srpske su bile na istom zadatku.  Ovo je bio jedan izuzetno jak odred sa ozbiljnim borcima, koji nisu ratovali samo na području Semberije, nego širom RS, jer je to bila jedinica takvog karaktera. Nismo samo mi ovdje ponosni na njih , nego u svakom dijelu RS njihova djela znače i rezultati koje su postigli, a to je Republika Srpska“, istakao je Borovčanin.-Danas odajemo počast, svim poginulim pripadnicima Četvrte Specijalne brigade policije, odredu koji je bio na svim zadacima, koji su se pred njih stavljali u toku 90-ih godina, onim vremenima kada je značilo sačuvati mnoge živote  u odbrambenim akcijama i zadacima. Oni su ih uredno izvršavali i štitili narod, na način da se sačuva ono najvrijednije, a to su njihovi životi“, kazao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.