PREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ I DIREKTOR AGRARNOG FONDA ZLATAN LAZAREVIĆ O POMOĆI POLjOPRIVREDNICIMA I SREDSTVIMA KOMPENZACIONOG FONDA :: Semberija INFO ::

 

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ I DIREKTOR AGRARNOG FONDA ZLATAN LAZAREVIĆ O POMOĆI POLjOPRIVREDNICIMA I SREDSTVIMA KOMPENZACIONOG FONDA


Procedura za sazivanje sjednice Skupštine grada biće pokrenuta već danas, 30. septembra, jer nam je cilj da se na Skupštini razgovara o konkretnoj pomoći poljoprivrednicima, rečeno je na konferenciji za novinare koju su održali predsjednik Skupštine grada Aleksandra Đurđevića i direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević.

Predsjednik Đurđević je podsjetio da je na prošloj sjednici Skupštine podržan prijedlog mjera Agrarnog fonda, odnosno, da se u gradskom budžetu povećaju sredstva za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, na iznos od 3,5 miliona KM. On je podsejtio da su prije toga usaglasili i da se iz budžeta obezbijede i dva dodatna pfeninga za podsticaj za pšenicu, što zapravo i govori da sa tim sredstvima budžet dostiže predloženi iznos.

-Sa nekadašnjeg budžeta za Agrarni fond od 1, 1 miliona KM, mi smo redovnim putem, usvajanjem budžeta i amandmanima, povećali budžet na 1, 7 miliona KM. Takođe, sa republičkog nivoa imamo najavu da će budžet za poljoprivrednu proizvodnju i podstica biti 180 miliona u narednoj godini, a u koji će biti uključeni i najmanji poljoprivredni proizvođači koji po pravilnicima nisu ispunjavali uslove za podsticaj. Imajući u vidu sva navedena ulaganja, jasno je da imamo konkretne odgovore na i rješenja za probleme koji su prisutni u poljoprivredi. Opredijeljeni smo da pomognemo našim poljoprivrednicima da premoste probleme, a svakako da nećemo stati na ovom i da ćemo i u narednom periodu nastaviti da pronalazimo što konkretnija rješenja i dodatana sredstva“, rekao je Đurđević. On je dodao da je potrebno izgraditi još sistema za navodnjavanje, jer je evidentno da to postaje neophodno.

-Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo ovaj problem, a u Semberiji pokreiveno već oko 2. 500 hektara obradivih površina, a to će se svakako nastaviti“, rekao je Đurđević i dodao da je Gradska upava zakasnila mjesec dana sa formiranjem komisije za za utvrđivanje štete.

-Da je to učinjeno na vrijeme, moglo se proglasiti stanje suše i da se na lokalnom nivou obezbijede sredstva, a istovrmeneo da se aplicira i višim nivoima vlasti za dodatna sredstva“, rekao je Đurđević i naglasio da Skupština grada daje maksimalnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i da će uvijek raditi u njihovom interesu. Đurđević je dodao i da će sredstva od Kompenzacionog fonda u iznosu od oko tri miliona KM, a da će se, početi sa realizacijom poboljšanja infrastrukture u mjesnim zajednicama početi nakon izbora, a u prethodnom dogovoru sa predstavnicima Savjeta mjesnih zajednica. Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević  podsjetio je da je iz gradskog budžeta izdvojeno nešto više od milion KM, za udžbenike za osnovce, te da su besplatne udžbenike dobijali i osnovci roditelja koji su imaju privatne firme i solidna primanja.
 

-Smatram da je ta mjera bila populisitička i da je dosta novca otišlo u prazno, a sada gradonačelnik za poljoprivredu  izdvaja 1,2 miliona KM. Podržavam mjeru kupovine udžbenika  za porodice gdje je to potrebno, ali smatram da je poljoprivreda zaslužuje mnogo više jer od poljoprivrede živi i Semberija i Bijeljina. Koalicija Dogovor za Bijeljinu, a posebno mi iz SNSD-a vidjećemo kako na što bolji način pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu od suše“, rekao je Lazarević i dodao da mu nije jasno zašto Kimisija, koja je kasno formirana, imala potom izvještaj, a koji je stajao 15 dana u ladici, a sve to je doprinijelo da se ne ispoštuje zakon, na osnovu kog su se ogla obezbijediti i sredstva od Vlade RS“, rekao je Lazarević. On je podsjetio i da su Agrarnom fondu ispoštovali sve proccedure po pitanju utrška sredstava od Kompenzacionog fonda.

-Agrarni fond sa 14 zaposlenih, uradio je i tender koji Gradska administracija radi i po trui četiri mjeseca. Uložili smo napor da to uradimo, a prema prethodno obavljenim dogovorima u skupštinskoj Sali sa Savjetima mjesnih zajednica, 51 mjesna zajednica je dostavila zahtjeve za uličnu rasvjetu i asfaltiranje. Mi smo insistirali da mjesne zajednice dostave zapisnik o prisustvu svih članova savjeta, uvid u jednoglasnost donošenja odluke, tako da nema mjesta insinuacijama da se ovi radovi koriste u svrhu predizborne kampanje, ali posebno naglašavam da se radi isključivo po zakonu i transparentno“, rekao je Lazarević. On je naglasio da radovi počinju nakon izbora, a kako je naglasio, najavljene su dobre vremenske prilike, što će doprinjeti bržem izvođenju radova.  

Semberija info