DOM ZDRAVLjA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA BIJELjINA


Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana srca

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Dom zdravlja Bijeljina, danas je organizovao preventivne preglede za sve građane ispred Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina.
Doma zdravlja Bijeljina druga je po veličini zdravstvena ustanova primarnog zdravlja, istakla je primarijus dr Danijela Đukin, direktorka Doma zdravlja Bijeljina.

-Danas smo ispred Centra za kulturu jako lijepim povodom, jer se danas obilježava Svjetski dan srca. Jako je bitno da se zna, najveći uzrok smrtnosti u svijetu jeste od kardiovaskularnih oboljenja i moždanog udara.  Zaposleni u Domu zdravlja, već godinama unazad svakog proljeća i jeseni, obavljaju preventivne preglede širom Semberije“, istakla je primarijus dr Danijela Đukin.

Na području Semberije, Dom zdravlja Bijeljina ima 26 područnih ambulanti, a ove godine osim u mjestima gdje imaju ambulante, preventivne preglede su obavljali i u mjestima gdje ne postoje ambulante u prostorijama koje su po standardima zdrastvene ustanove organizovali preglede.


- Ovom prilikom pozvala bih sve građane da obave preventivne preglede. Prije dvije godine, organizovali smo novu službu u Domu Zdravlja Bijeljina, Službu za prevenciju bolesti, jer se uvijek vodimo onim, „Bolje da spriječimo, nego da liječimo“.  Svugdje u svijetu  preventivni pregledi su obavezni dva puta godišnje, ali i kod nas je stigao novi Zakon u zdravstvenoj zaštiti, tako da će se u idućih par mjeseci mnogo toga promijeni“, istakla je direktorka Đukin i dodala da su preventivnim pregledima ustanovili devet karcinoma i spasili devet ljudskih života.
Tomislavka Vasić Savić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina, istakla je da je srce osnovni pokretač života i da svi moraju da vode računa o njemu.

-Mi smo tu, Dom zdravlja Bijeljina, vaši porodični ljekari da brinemo o vama. Veoma je važno da dođete na preventivne pregled,  da izbacite loše navike i „četiri bijele smrti“, bijelo brašno,  bijeli šećer, masne i mliječne prozovodi, te soli. Pušenje je jedan od uzročnika nastanka kardiovaskularnih oboljenja, a znam svi da su ona prvi uzročnik smrti, kako kod nas, tako i u svijetu. Nadamo se da ćete poslušati naše savjete i doći na preventivne preglede“, naglasila je dr Vasić Savić.

Semberija info