GINKO BILOBA U CENTRU BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

GINKO BILOBA U CENTRU BIJELjINE


U jednom dvorištu u centru Bijeljine već nekoliko godina raste drvo ginko biloba, a najvjerovatnije je jedino drvo ove vrste na ovim prostorima.

Poznato je da ginko biljka ima blagotvorna dejstva i da se mnogo koristi u farmaceutskoj industriji, a i u pripravljanju raznih tinktura u zdravstvene svrhe.

Iako je Semberija daleko od Kine, koja je postojbina ove biljke, Ginko se prilagodio klimatskih uslovima u Semberiji. Drvo Ginka, koje raste u centru Bijeljine, već je doseglo visinu od oko 20 metara. Inače, biljka raste do čak 40 visine. Kinezi je smatraju za sveto drvo i hiljadama godina koriste za liječenje raznih bolesti. U Kini se, prema zvaničnim podacima, sreće samo u planinama jugoistočne Kine, a  veoma uspješno se gaji u parkovima i botaničkim baštama u ovoj zemlji. Gaji se, i to vijekovima, u dvorištima kineskih i japanskih hramova kao sveto drvo. Ginko je reliktna vrsta, živi fosil, koja se do danas održala još iz mezozoika. Za liječenje se upotrebljavaju listovi i sjeme ove biljke. Sadrže veliki procenat flavonoida, glikozida, ginkolide, bilobalide, etarska ulja, taninsku kiselinu... Prvi ekstrakt iz lista ginka proizveden je tek 1965. godine, a za to je dr Kori dobio Nobelovu nagradu. Iako je njegova ljekovitost poznata i tradicionalno se koristi od davnina u medicini Dalekog istoka. Osim toga ginko je postao omiljena parkovska vrsta,  jer je utvrđeno da prečišćava vazduh u gradovima i dobro podnosi zagađeni vazduh. Ginko se koristi za poboljšanje memorije i kod poremećaja cirkulacije. Ginko poboljšava moždanu mikrocirkulaciju, i na taj način poboljšava snabdjevenost mozga kiseonikom. Djeluje antioksidativno, smanjujući oksidaciju masti i oštećenja nervnih ćelija usljed oksidativnog stresa. Antiagregacijski efekat se ispoljava kao smanjenje mogućnosti za nastanak tromba, ali u kombinaciji sa drugim antioksidansima može da dovede do krvarenja. Ginkolidi stimulišu odbrambene mehanizme čime poboljšavaju astmatična i alergijska stanja, bakterijske infekcije, kao i stanja posle moždanog i srčanog infarkta.


portal Semberija info