DIREKCIJA NEPREKIDNO PRATI PROSTORNO-PLANSKI RAZVOJ GRADA :: Semberija INFO ::

 

DIREKCIJA NEPREKIDNO PRATI PROSTORNO-PLANSKI RAZVOJ GRADA


Grad Bijeljina je u 2004. godini osnovao Javno preduzeće Direkcija za izgradnju i razvoj grada, sa osnovnim ciljem - da ovo preduzeće obavlja poslove vezane za pribavljanje, pripremanje i uređenje građevinskog zemljišta, organizovanje i vođenje investicija od značaja za opštinu, kao i aktivnosti na zaštiti i unapređenju životne sredine.
 
Branka Blagojević, diplomirani inženjer arhitekture, već godinu dana na funkciji vršioca dužnosti direktora Direkcije za izgradnju i razvoj grada, kaže da je Gradska uprava osnivač, odnosno gradonačelnik je predsjednik Nadzornog odbora Direkcije.

-Direkcija posjeduje licencu za izradu prostorno - planske dokumentacije strateškog nivoa. Riječ je o prostornim i urbanističkim planovima, kao planovima najvišeg reda. Direkcija je učestvovala i u izradi Strategije razvoja grada Bijeljina, a osposobljena je i za izradu projektne dokumentacije u oblasti niskogradnje i visokogradnje. Samim tim, Direkcija zapošljava i određeni broj inženjera koji posjeduju lične licence, da bi Direkcija mogla održati svoju licencu. Direkcija je, u formalno - pravnom i organizacionom smislu jedinstvena u ovom dijelu Republike Srpske, pa i u širim okvirima. Osnovana je kao javno preduzeće koje nije na budžetu grada Bijeljina, ali koje se u procentu od osamdeset do devedeset odsto finansira izradom projekata za potrebe Grada. Poslom smo vezani za tri odjeljenja, Odjeljenje za prostorno uređenje, Odjeljenje za društvene djelatnosti i za Odjeljenje za stambeno - komunalne poslove, a u posljednje vrijeme i za Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj. Uglavnom, pripremamo i izrađujemo prostorno - plansku dokumentaciju i tehničku dokumentaciju. Osim toga, Direkcija je izradila i sistem parkiranja u Bijeljini i naša obaveza je da taj sistem funkcioniše kako je propisano, uz sve objektivne probleme, jer je sve veći broj motornih vozila u gradu, a nedovoljno parking - mjesta. U planskim dokumentima se definišu rješenja, ali je realizacija tih rješenja usporena, jer je, uglavnom, vezana za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa.

Direkcija za izgradnju i razvoj grada, kao i brojna druga privredna društva i javna preduzeća, prošla je kroz jedan težak dvogodišnji period uzrokovan pandemijom virusa korona’’, kaže za ,,Semberija info’’ Branka Blagojević i ističe da je to period kada je bilo manje posla za Direkciju, a samim tim i manje sredstava za egzistenciju.

-Situacija se popravila u avgustu i septembru prošle godine, kada smo potpisali najveći broj ugovora sa Gradskom upravom u jednoj godini, vjerovatno, najviše od samog osnivanja Direkcije. Do kraja prošle godine završili smi izradu regulacionih planova ,,Dašnica” i ,,Gvozdević”, završili smo idejne projekte koji su sada podloga i osnov za izradu više glavnih projekata za oblast niskogradnje. Uspjeli smo prošlu godinu završiti pozitivno, bez posebne dobiti, ali je to za nas bio veliki uspjeh, zarad opstanka u narednom periodu. U ovoj godini u proceduri su tri plana koje smo završili od januara do juna i koji će se od petog septembra naći na javnom izlaganju. Riječ je o regulacionim planovima ,,Filip Višnjić”, obuhvat od raskrsnice ,,Dizdarević” do kraja Ulice Filipa Višnjića, ,,Galac”, ogroman regulacioni plan koji obuhvata jugoistočni dio urbanog područja koji zahvata Stadion, prostor do Golog Brda, sa zonom gradskog izvorišta, a izradili smo i jedan detaljan urbanistički projekat za poslovno - administrativni centar kod zgrade Suda”.
 
Blagojevićka kaže da je Direkcija ugovorila i izradu Regulacionog plana ,,Industrijska zona 4”,  izmjenu Regulacionog plana ,,Agrotržni centar” i Regulacioni plan ,,Ledinci 2”.



-Izmjena regulacionog plana ,,Industrijska zona 4” uslovljena je trasom novog auto - puta koji će prolaziti sjeverno, iznad ove Industrijske zone. Sada ćemo morati definisati priključnu saobraćajnicu koja će biti veza između auto - puta i naše gradske obilaznice, a koja prolazi preko obuhvata Industrijske zone 4. Naši građani najviše komentarišu stanje na lijevoj strani Račanske ulice, gdje je intenzivirana izgradnja višeporodičnih stambenih objekata. Izgradnja u toj ulici trenutno se reguliše uz pomoć Urbanističkog plana grada, plana višeg reda, koji detaljno ne definiše saobraćaj, građevinske parcele, dimenzije objekata. Nije u pitanju bespravna izgradnja, jer se radovi izvode u skladu s Pravilnikom koji je usvojen u 2013. godini. Na terenu stanje djeluje pomalo haotično, jer se u tom naselju nalaze brojni individualni stambeni objekti.
Trenutno se na tom prostoru mjestimično pojavljuju novi višeporodični stambeni objekti, tako da ta izgradnja nije regulisana, što bi bilo uobičajeno, regulacionim planom”.
 
Što se tiče tehničke dokumentacije, Direkcija je angažovana na velikim projektima niskogradnje. Realizovan je projekat rekonstrukcije Ulice patrijarha Pavla i izgradnje pješačke zone,  a završen je i projekat prve faze rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog. U toku je priprema izrade projekta druge faze rekonstrukcije ove ulice, sve do Agrotržnog centra ,,Knez Ivo od Semberije”.

-Ova ulica je ključni saobraćajni koridor za izlaz iz grada i trebalo je odavno da bude rekonstruisana. Ono što je za nas izuzetno važno, to je projekat kanalizacione i saobraćajne mreže u Račanskoj, Beogradskoj i Ulici Dimitrija Tucovića. To je, ustvari, posljednja faza realizacije kanalizacionog sistema u Bijeljini. Rokovi su kratki, posao je obiman, ali se nadam da će biti završen do kraja ove godine. Uz pomenute velike projekte, mi radimo i projekte rekonstrukcije brojnih drugih objekata, elaborate i predračune, neophodne za pripremu javnih nabavki”, kaže za portal ,,Semberija info’’ Branka Blagojević, ističući da se Bijeljina kao grad intenzivno razvija, te da se permanentno moraju iznalaziti i definisati nova rješenja u oblasti prostorno - planske dokumentacije, saobraćajne i druge infrastrukture.
 


Parkinzi su prioritet
 
Komplikovano rješavanje imovinsko - pravnih odnosa često postaje kamen spoticanja, kada je riječ o realizaciji brojnih planiranih i definisanih projekata koji su od velikog interesa za grad i građane, kaže Branka Blagojević, ističući da Bijeljina, kao i svaki drugi grad u okruženju, ima problema oko nedostatka dovoljno parking - mjesta u centru grada, te je i to jedan od prioriteta koje treba rješavati u narednom periodu.