UDRUŽENjE GRAĐANA „CENTAR ZA MAME“ - KONFERENCIJA „ŽELIM BITI MAMA“ ODRŽANA VEČERAS U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE GRAĐANA „CENTAR ZA MAME“ - KONFERENCIJA „ŽELIM BITI MAMA“ ODRŽANA VEČERAS U BIJELjINI


Foto: Semberija info
Udruženje građana „Centar za mame“ iz Banjaluke, večeras je po drugi put organizovalo konferenciju o sterilitetu pod nazivom „Želim biti mama“, ovaj put u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Prva ovakva manifestacija održana je prošle godine u Banjaluci.

Ova konferencija je namijenjena parovima koji se bore sa sterilitetom, kao jednim od vodećih problema u oblasti ginekologije i akušerstva. Ovom prilikom stručnjaci su predstavili metodologije, procedure, olakšice i sve ono što zanima ovu ciljnu grupu.

Danijela Filipović, pr menadžer Zdravstvene ustanove „Mediko – S“ kazala je da se Zdravstvena ustanova „Mediko - S“ sa radošću odazvala pozivu Udruženja građana „Centar za mame“, da održi konferenciju pod nazivom „Želim biti mama“.



-Klinika „Mediko – S“ bavi se liječenjem neplodnosti i postupcima vantjelesne oplodnje, nama je zaista stalo da o ovom problemu razgovaramo sa svim našim pacijentima, odnosno sa ljudima koji imaju probleme sa neplodnošću. Ono što nas zaista raduje, jeste da je ovaj događaj bio jako posjećen i da smo otvoreno i kvalitetno razgovarali o ovoj jednoj jako važnoj problematici. Iskreno se nadam da smo dali kvalitetne odgovore svima onima koji su bili na konferenciji“, kazala je Filipovićeva i dodala da je neplodnost danas nije toliko tabu tema , koliko parovi izgube mnogo vremena u potrazi za rješenjem.
 

- Zahvaljujući „Centru za mame“ i ovakvim događajima stručnjaci imaju priliku da svim ljudima na licu mjesta ukažu na jako bitne stvari u samom procesu liječenja i nadam se doprinijeti uspiješnom izlječenju“, istakla je Danijela Filipović.

Problem steriliteta kako godine odmiču je sve veći, zato što je idealno vrijeme za rađanje prvog djeteta između 20 -e i 30 -e godine života. Međutim, žene u današnje vrijeme dok završe školovanje, zaposle se, upoznaju nekoga, kasno se odlučuju za zasnivanje porodice i samim tim javlja se problem da ostanu u drugom stanju, izjavio je večeras novinarima doktor nauka, Dragan Ivanović, specijalista ginekologije i akušerstva.



-Vreme je vrlo bitno. Ja volim da kažem, da je infertilitet kao maligna bolest, ako se javite ne vreme velika je šansa da se to sanira, niko neće umreti, ali ljudi rešavaju životni problem. Veoma je bitno da se neke stvari rade zajedno, pa se to sve uklopi negde u budućnosti.  Najpouzdaji način lečenja steriliteta ne postoji, jer su različiti pristupi kod različitih pacijenata, svako je poseban na svoj način i svako ima svoje probleme. Najteže je kada dođu pacijenti, kod kojih se ni jedan problem ne vidi, a nemaju dece“,istakao je doktor Ivanović i dodao da što se tiče steriliteta u odnosu na polove, obično je to 40% kod muškaraca, 40% kod žena, te 20% kod oba partnera.
 

-Parovi do 38 godina, trebali bi da se jave kod lekara nakon godinu do godinu i po, a posle 38 godina trebalo bi da se jave što pre, možda čak i posle šest meseci ako se ne ostvari trudnoća, da se da se vidi šta je problem. Vantelesna oplodnja nije poslednje rešenje, ona je rešenje u pravo vreme.  Velika je šansa da sve prođe kako treba, ali nažalost ako su loše jajne ćelije i spermatozoidi u nekim slučajevima je „nemoguća misija“ doći do trudnoće “, naglasio je Dragan Ivanović, specijalista ginekologije i akušerstva.

(Semberija info)