Osnovna škola “Petar Kočić” Brodac :: Semberija INFO ::

 

Osnovna škola “Petar Kočić” Brodac


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, sa saradnicima, posjetili su juče Osnovnu školu “Petar Kočić” u Brocu gdje je završena prva faza radova na poboljšanju energetske efikasnosti školskog objekta. Projekat finansira švajcarski “Karitas” sa 100.000 KM, a sa isto toliko sredstava u realizaciji projekta učestvuje i Gradska uprava.



Radovan Bikić, direktor Osnovne škole “Petar Kočić” izjavio je da je završena prva faza ovog projekta koja podrazumijeva utopljavanje školskog objekta u centralnoj školi.
“Preduzeće “Kristal” iz Živinica radilo je na postavljanju termoizolacionog materijala na fasadi i tavanici školskog objekta i fiskulturne sale. Promijenjeni su prozori na fiskulturnoj sali i svlačionicama. U 2008. godini, sredstvima Razvojnog programa Vlade Republike Srpske zamijenjena je stolarija na školi. Objekat “male škole” obnovljen je donacijom iz Fondacije princeze Katarine Karađorđević. Ova priča još nije završena, jer će nakon rješenja grijanja na školu biti neophodno postaviti i novi crijep”, kaže direktor Bikić, ističući da će nakon toga ovoj školi biti produžen vijek za još stotinu godina.



Fuad Imamović, projekt - menadžer “švajcarskog “Karitasa” izjavio je da je švajcarski “Karitas” u realizaciji ovakvih projekata prisutan u BiH od 2007. godine.
“U 2012. godini smo realizovali ovakav projekat na dvije škole u Olovu. U 2014. godini bili smo fokusirani na sanaciju šteta od poplava, da bismo se od 2017. godine ponovo ozbiljnije pozabavili projektom energetske efikasnosti u školama. Trenutno smo prisutni u tri kantona u FBiH i ovdje u Bijeljini. Ovaj projekat će se realizovati do 2025. godine. Što se tiče škole u Brocu, ovdje će biti ugrađene toplotne pumpe, što će značajno uticati na uštedu energije”, istakao je Imamović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio se švajcarskom “Karitasu” na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji, istakavši da će u drugoj fazi  realizacije ovog projekta škola u Brocu dobiti toplotne pumpe.
“Nakon realizacije projekta ostvariće se ogromne uštede u energiji. Za zagrijavanje u ovoj školi, koju pohađa 357 đaka, koristi se lož - ulje, tako da za grejnu sezonu treba izdvojiti više od 36.000 KM. Grad je u ovom projektu učestvovao sa 100.000 KM. Naša obaveza je da učestvujemo u rekonstrukciji i drugih školskih objekata, kao što su škola “Dositej Obradović” u Suvom Polju i škola “Jovan Dučić” u Bijeljini”, naglasio je gradonačelnik Petrović.


Semberija Info