SLUŽBA LABORATORIJSKE DIJAGNOSTIKE DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA: Proširen prostor i novi aparati :: Semberija INFO ::

 

SLUŽBA LABORATORIJSKE DIJAGNOSTIKE DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA: Proširen prostor i novi aparati


Služba laboratorijske dijagnostike Doma zdravlja Bijeljina broji 24 radnika, od kojih su tri medicinska biohemičara, jedan specijalista, 12 laboratorijskih tehničara, tri viša laboratorijska tehničara, tri administrativa radnika i tri spremačice, koji zajedno aktivno učestvuju u procesu rada i bez kojih ne bi mogli funkcionisati, rekla je za „Semberija info“ Nikoleta Trninić, specijalista medicinske biohemije i načelnica Službe laboratorijske dijagnostike.

-Naša Služba radi od 6,30 do 20 časova, svaki radni dan, izuzev subote kada je radno vrijeme od sedam do 15 časova. Pacijenti se primaju od 6,30 do 10 časova, a nalazi analiza koje se urade gotovi su u toku dana, a izdaju se od 17 do 19 časova istog dana“, kazala je Trninićeva i dodala da tokom cijelog dana primaju hitne pacijente i ti nalazi su gotovi za sat vremena.
 

Nikoleta Trninić

-Usluge koje pacijenti mogu dobiti u našoj Službi su usluge hematoloških i biohemijskih analiza, kompletne krvne slike, sedimentacije, čitava paletu biohemijskih analiza koje ulaze u nivo primarne zdravstvene zaštite. Odnedavno, u saradnji sa menadžmentom Doma zdravlja uveli smo i niz komercijalnih usluga, a to su testovi koji su vezani za kovid - kao što su testovi vezani antitijela IgM i IgG, brzi antigenski test, zatim testovi za vitamin D, D-dimer. Pored ovih testova, uveli smo i komercijalnu uslugu inhalacionih i nutritivnih alergena, te za pedijatrijsku populaciju brzi streptokokni test, koji je veoma tražen, gdje već za 20 minuta dobijete rezultate da bi odgovarajući ljekar mogao da djeluje sa terapijom. Takođe, radimo i test opterećenja glukozom koji je jako bitan za trudnice“, istakla je načelnica Trninić.

Prije mjesec dana Služba laboratorijske dijagnostike dobila je prostorno proširenje, a sve zahvaljujući menadžmentu Doma zdravlja na čelu sa direktoricom Danijelom Đukin, sa kojima imaju izuzetnu saradnju i koji je odgovorio na njihove zahtjeve, te su sa proširenjem dobili i nove aparate. Prema riječima Nikolete Trninić sa proširenjem i novim aparatima uspjeli su da zadovolje sopstvene potrebe, ali i potrebe pacijenata koji dolaze.
-U saradnji sa mendžementom uvodimo nove aparate, koji su moderni, kvalitetni i odgovaraju našim zahtjevima kako bi rezultati iz naše laboratorije bili pouzdani i kvalitetni. Naša Služba je od 2014. godine akreditovana i prva je takve vrste u BiH primarnog nivoa zdravstvene zaštite. Prateći te standarde, mi odgovaramo svim zahtjevima da bismo imali pouzdane i kvalitetne rezultate, što je i osnovni cilj da bi naši pacijenti bili zadovoljni“, istakla je  Nikoleta Trninić.

Na sajtu Doma zdravlja Bijeljina mogu se pronaći sve informacije i sva uputstva vezana za Službu laboratorijske dijagnostike kao što su priprema pacijenata za pojedine analize, informacije o pojedinim analizama, kako koji faktori utiču na pojedine analize... Na sajtu je i cjenovnik usluga. Sve informacije korisnici mogu dobiti i na telefon 055 415 280, gdje će im ljubazno osoblje dati sve informacije, a tako je i na šalterima Službe.

Kroz prostorije Laboratorijske službe u toku dana prođe od 250 do 300 pacijenata.
 

-Zahvaljujući spremnosti i obučenosti našeg osoblja sve se odrađuje u predviđenom roku. Takođe, odgovorili smo i na sve uslove u kovid sistemu, tako da je laboratorija u vrijeme akutnog talasa korone radila sve dane u nedjelji, a svi rezultati su izdavani u roku sat vremena“, istakla je za portal ,,Semberija info'' načelnica Trninić i dodala da u toku prijema kod njih prednost imaju djeca, trudnice, ratni vojni invalidi i svi pacijenti koji boluju od malignih oboljenja.

Trninićeva je podsjetila da ponedjeljkom i srijedom odlaze u kućne posjete kod pacijenata koji nisu u mogućnosti da dođu  i tada laboranti uzorkuju krv u kućnim uslovima. Zahvaljujući toj usluzi pacijenti dobijaju nalaze kada im je to potrebno. Takođe, svi koji žele da urade analize u laboratoriji Doma zdravlja, bez obzira da li su registrovani u Domu zdravlja Bijeljina, tu mogu uraditi analize na lični zahtjev, s tim što se to naplaćuje kao komercijalna usluga.

Semberija info