PODRŠKA RAZVOJU PREDUZETNIŠTVA :: Semberija INFO ::

 

PODRŠKA RAZVOJU PREDUZETNIŠTVA


Foto: Semberija info
Današnjim potpisivanjem ugovora Gradska uprava Grada Bijeljina završila je proces dodjele podsticajnih sredstava u funkciji samozapošljavanja preduzetnika. Riječ je o sredstvima u iznosu od 130 hiljada konvertibilnih maraka zahvaljujući kojima će 13 građana osnovati ili unaprijediti rad svojih zanatsko-preduzetničkih djelatnosti. Podsticajna stedstva su bespovratna a namjenjena su nezaposlenim osobama sa evidencije Zavoda za zapošljavanje – filijala Bijeljina i samostalnim preduzetnicima koji obavljaju zanatsko-preduzetničku djelatnost na području Grada.



-Nezaposlen sam od svoje 18. godine a sada imam 43 . Svo ovo vrijeme radio sam privatno kao moler-fasader. Prijavio sam se na ovaj poziv Gradske uprave i evo, dobio sredstva. Novac ću iskoristiti za registraciju zanatske radnje za izvođenje molersko-fasaderskih radova kao i za nabavku još neke opreme i mašina. U svakom slučaju ova podrška Gradske uprave i gradonačelnika Petrovića će mi mnogo značiti“, rekao je Nenad Jović iz Bijeljine.

Javnim pozivom je bilo određeno da maksimalni pojedinačni iznos podrške neće biti veći od pet hiljada konvertibilnih maraka. Međutim, kompletnu proceduru javnog poziva zadovoljilo je samo 13 prijavljenih kandidata koji su danas potpisanim ugovorima dobili po deset hiljada KM.



-Danas potpisanim ugovorima mi nastavljamo tradiciju podrške razvoju preduzetništva na području Grada Bijeljina. I ranijih godina smo to činili i tako ćemo i nastaviti. Raduje nas činjenica da na prostoru Bijeljine postoji skoro 2.100 preduzetničkih radnji. Okvirna budžetska sredstva za ovu namjenu predviđena za 2022. godinu iznosila su 500.000 KM gdje smo pored podrške samozapošljavanju planirali subvencionisati svako novo radno mjesto. Međutim, amandmanima skupštinske većine predloženi iznos od 500.000 KM je smanjen na 130.000 KM namjenjenih razvoju preduzetništva“, rekao je gradonačelnik Petrović i najavio da će i za budžet sljedeće godine predložiti budžetsku stavku od više stotina hiljada maraka za direktnu podršku razvoju preduzetništva na području Grada Bijeljina.

(Semberija info)