LAZAREVIĆ: TRI MILIONA KM IZ KOMPENZACIONOG FONDA BIĆE POTROŠENA ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE U SELIMA SMETALO TO GRADONAČELNIKU ILI NE?! :: Semberija INFO ::

 

LAZAREVIĆ: TRI MILIONA KM IZ KOMPENZACIONOG FONDA BIĆE POTROŠENA ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE U SELIMA SMETALO TO GRADONAČELNIKU ILI NE?!


Zlatan Lazarević, odbornik SNSD-a, izjavio je danas da će tri miliona KM, obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda, biti utrošena isključivo u ruralni razvoj seoskih mjesnih zajednica.

“Agrarni fond ranije je započeo pregovore sa Vladom RS za pomoć seoskim mjesnim zajednicama u Semberiji, a prvi razlog je poboljšanje infrastrukture u selima. Ova tri miliona KM su namjenska sredstva i biće utrošeni kako je planirano”, istakao je na konferenciji za novinare Lazarević, koji je i direktor Agrarnog fonda.

On je rekao da ova sredstva najbolje govore da li Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” koči ruralni razvoj Semberije kako to govori gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Prema njegovim riječima, ulaganjem u infrastrukturu u selima omogućiće bolje uslove za život u seoskim mjesnim zajednicama, a naročito će pomoći da mladi ne odlaze iz seoskih područja.

“Oni koji pričaju da mi nešto kočimo bolje nek objasne narodu zašto u godini dana nemaju ni promijenjene sijalice, a kamoli nešto drugo”, rekao je Lazarević, navodeći da bi gradonačelnik javnosti trebalo da kaže da li su oko 3,5 miliona KM utrošena za novozaposlene u Gradskoj upravi i to na podobne kadrove.

“Tri miliona KM za sela neće dobiti ni Zlatan niti Aleksandar Đurđević, nego sela. Na ovaj način će se podići dignitet savjeta mjesnih zajednica, koji je ponižen proteklih godina”, naglasio je Lazarević, dodajući da u infrastrukturnim projektima u selima građani neće morati da učestvuju ni sa jednom KM.
 

On je napomenuo da su odbornici na Skupštini grada podržali njegovu inicijativu da se na RS izvrši prenos 276 hektara kako bi ove površine mogle biti date pod zakup fizičkim licima.

Kada se tih 276 hektara sa Grada Bijeljine prenese na RS, kaže on, ove površine moći će se dati pod zakup fizičkim licima.

“Obzirom da su ove površine trenutno u vlasništvu Grada Bijeljine, nemoguće je da ih, u skladu sa zakonskim propisima trenutno koriste fizička lica”, istakao je Lazarević.

Predstavnici GO SNSD Bijeljina saopštili su da SNSD i Koalicija “Dogovor za Bijeljinu” neće dozvoliti poskupljenje komunalnih usluga kako je to, kao mogućnost, najavio direktor “Komunalca” Miroslav Kulić na sjednici gradskog parlamenta.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada, izjavio je da gradonačelnik Petrović očigledno nije ni bio zainteresovan da dođe na posljednju sjednicu gradskog parlamenta, iako su na dnevnom redu bile jako bitne teme.
“Bio sam u komunikaciji sa Kabinetom gradonačelnika i Odjeljenja za finansije u vezi Nacrta budžeta da to ide u skupštinsku proceduru kako bi Nacrt bio usvojen i da ide u javnu raspravu kako bi svi imali mogućnost za savjete i primjedbe, ali do toga nije došlo”, rekao je Đurđević.

U narednom periodu, kaže on, vidjeće se da li će zbog ovog propusta ispaštati budžetski korisnici, a zbog izgubljenih mjesec dana.

“Skupština će ako treba održati i posebnu sjednicu na ovu temu, da se ovo riješi iako je ovo tuđi propust”, rekao je Đurđević.

Skupština grada Bijeljine, na posljednjoj sjednici, nije usvojila Informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji koju je podnijela Gradska uprava uz ocjenu da je nekvalitetna, puna paušalnih tvrdnji, netačnih navoda i političkih kvalifikacija.



Odbornici su od gradonačelnika Bijeljine zahtjevali da odmah formira komisiju za koja će obići teren, izvršiti procjenu štete i utvrditi potrebu donošenja Odluke o proglašenju elementarne nepogode – suša. Zatraženo je i da gradonačelnik obezbijedi dio finansijskih sredstava u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (članovi 22, 41, 56 i 155).

Skupština grada je podržala stav da se, nakon provođenja predviđene zakonske procedure, treba obratiti se i Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede radi obezbjeđenja dodatne finansijske podrške za poljoprivrednike u Semberiji.

Odbornička većina je kao ,,nevjerovatno i nejasno“ ocijenila ponašanje gradonačelnika koji je dozvolio veliki protok vremena i propustio da izvrši svoju zakonsku obavezu, zbog čega najveće štete trpe poljoprivrednici.

Semberija info