DUG PUT KA DRUŠTVENOJ UKLjUČENOSTI I PRIHVATANjU :: Semberija INFO ::

 

DUG PUT KA DRUŠTVENOJ UKLjUČENOSTI I PRIHVATANjU


Svečanim defileom učesnika i izložbom u Centru za kulturu “Bijeljina” pod nazivom “Znameniti Romi svijeta”, večeras je u Bijeljini otvoren prvi festival “Baro drom”, u prevodu “Dug put”, koji promoviše i slavi romsku kulturu, tradiciju i jezik. Za njegovu organizaciju zaslužni su Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin” i Udruženje žena “Romkinja”, uz podršku EEA i Norveškog Granta, kroz projekat “Nova rješenja za stare probleme” i uz podršku Grada Bijeljina.
 

Kako reče Dragan Joković, predsjednik udruženja Roma “Otaharin”, ovo je festival koji nas uči o dugom putu koji su Romi prošli i kojim još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvatanju.
 

“Za sve nas ovo je bio veliki izazov. Zahvaljujemo našim partnerima iz Norveške i mnogim drugim organizacijama koje su nam pomogle oko organizacije festivala. Radosni smo zbog činjenice da građanima Bijeljine možemo predstaviti pravu romsku kulturu i tradiciju, nešto od stvaralaštva Roma, ali i romsku muziku koju večeres izvodi grupa “Kal bend”. Druge festivalske večeri predstaviće se operska diva Nataša Tasić Knežević, prvakinja opera Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Saša Knežević, pijanista. Radionicu o romskom jeziku i kulturi realizovaće profesor doktor Hedina Tahirović Sijerčić, a na književnoj večeri predstaviće se i pisac Meti Kamberi. Kada su Romi u pitanju, uglavnom se priča o nekim bolnim temama, ali, ukoliko želimo da se borimo protiv stereotipa i predrasuda, da idemo naprijed, onda treba da idemo ovim dugim putem, kako je nazvan i naš festival”, istakao je Dragan Joković, naglasivši da je njegova želja da festival postane tradicionalan i da se organizuje svke godine.
 

Jelena Silajdžić, direktor nevladine organizacije iz Praga, producent Međunarodnog romskog festival “Kamoro”, Sarajka koja dugo živi u Pragu kaže da su ovakvi festivali izuzetno važni, jer razvijaju dobru komunikaciju između Roma.
 

“Jezik i kultura najbolje pomažu da zajedno radimo, zajedno živimo i stvaramo nove vrijednosti. Na ovakvim festivalima želimo pokazati da Romi ne znaju samo da igraju i plešu, već da imaju i vrhunske pisce, slikare, umjetnike iz različitih oblasti”, izjavila je Jelena Silajdžić.

Semberija info