SKUPŠTINA GRADA - INFORMACIJA O STANjU I AKTUELNIM PROBLEMIMA U POLjOPRIVREDNOJ PROIZVODNjI NA PODRUČJU GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA - INFORMACIJA O STANjU I AKTUELNIM PROBLEMIMA U POLjOPRIVREDNOJ PROIZVODNjI NA PODRUČJU GRADA BIJELjINA


Foto
Skupština grada Bijeljine, na današnjoj 15 redovnoj sjednici, nije usvojila Informaciju  o stanju u poljoprivrednoj  proizvodnji koju je podnijela Gradska uprava uz ocjenu da je nekvalitetna, puna paušalnih tvrdnji, netačnih navoda i političkih kvalifikacija.  

Odbornici su od gradonačelnika Bijeljine zahtjevali da odmah  formira komisiju za koja će obići teren, izvršiti procjenu štete  i utvrditi potrebu donošenja Odluke o  proglašenju elementarne nepogode – suša. Zatraženo je i da gradonačelnik obezbijedi dio finansijskih sredstava u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (članovi 22, 41, 56 i 155).



Skupština grada je podržala stav da se, nakon provođenja  predviđene zakonske procedure, treba obratiti se i Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede radi obezbjeđenja dodatne finansijske  podrške za poljoprivrednike u Semberiji.

Odbornička većina je kao ,,nevjerovatno i nejasno“ ocijenila ponašanje gradonačelnika  koji je dozvolio veliki protok vremena i  propustio da izvrši svoju zakonsku obavezu, zbog čega najveće štete trpe poljoprivrednici.



Konstatovano je i da Uprava grada u dostavljenoj Informaciji nije predložila niti jednu konkretnu mjeru ili odluku iz svoje nadležnosti u vezi pomoći poljoprivrednicima, kao i da je Odjeljenje za poljoprivredu  pokušalo prebaciti svu odgovornost za sanaciju posljedica suše na više nivoe vlasti Republike Srpske i BiH, prenebregavajući sopstvene nadležnosti i obaveze.



Skupština je podržala mjere za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i života na selu koje su, po drugim pitanjima, predložili Odjeljenje za poljoprivredu i Agrarni fond grada Bijeljine.