SEMBERSKI POLjOPRIVREDNICI POZVANI DA DOSTAVE ZAHTJEVE ZA POMOĆ :: Semberija INFO ::

 

SEMBERSKI POLjOPRIVREDNICI POZVANI DA DOSTAVE ZAHTJEVE ZA POMOĆ


Gradonačelnik Ljubiša Petrović zakazao je sastanak sa predstavnicima svih poljoprivrednih udruženja i direktorom Agrarnog fonda za srijedu, 17. Avgusta.

Uprava Grada Bijljeina uputila je poziv predstavnicima svih poljoprivrednih udruženja Semberije da najkasnije u ponedjeljak, 15. avgusta 2022. godine, dostave Odjeljenju za poljoprivredu, u elektronskoj ili pisanoj formi, zahtjeve za pomoć poljoprivrednicima ispred udruženja.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović zakazao je sastanak sa predstavnicima svih poljoprivrednih udruženja i direktorom Agrarnog fonda za srijedu, 17. avgusta. Na sastanku će biti na diskutovano o upućenim zahtjevima i dogovoreni dalji koraci u cilju rješavanja krizne situacije nastale zbog elementarnih nepogoda (suša) i ekonomske krize (povećanje cijene goriva i repromaterijala), saopćeno je iz Gradske uprave.

Zbog lošeg stanja u semberskoj ravnici uskoro bi moglo biti proglašeno i stanje elementarne nepogode, javlja BHRT.

"Prijedlog da se pomogne poljoprivrednicima u skladu sa mogućnostima jer u pitanju je naredna vegetaciona sezona i proizvodnja u jesen, kako zasnovati bez finansijskih sredstava. U tom slučaju mogli bi da računaju na dodatna finansijska sredstva", rekao je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu.

Očekuje se i formiranje komisija za procjenu štete uzrokovane sušom koje je nedavno tokom posjete Semberiji najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Iako je kiša pala ove sedmice, nema naznaka da će biti poboljšanja ni u narednom periodu.