Besplatni udžbenici za bijeljinske osnovce od petog do devetog razreda: Za nabavku udžbenika iz gradskog budžeta milion KM :: Semberija INFO ::

 

Besplatni udžbenici za bijeljinske osnovce od petog do devetog razreda: Za nabavku udžbenika iz gradskog budžeta milion KM


Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas je sa predstavnicima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva potpisao ugovor o nabavci udžbenika za 7.700 učenika od petog do devetog razreda u 12 osnovnih škola, što će biti finansirano iz budžeta Grada Bijeljina.

Na sastanku je istaknuto da će za ove namjene iz budžeta biti izdvojeno milion KM, na način realokacije sredstava s obzirom da sredstva za ove namjene nisu predviđene budžetom. Nabavka besplatnih udžbenika mnogo će značiti roditeljima, a naročito zbog životnih troškova koji su drastično povećani. Udžbenici za osmi i deveti razred koštaju oko 270 KM.

“Ovo je veliki dan u istoriji Bijeljine, jer će, po prvi put, za sve osnovce od petog do devetog razreda, biti obezbjeđeni besplatni udžbenici, što će roditeljima pomoći da lakše pripreme djecu za novu školsku godinu”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Prema njegovim riječima, i ostale lokalne zajednice trebalo bi da slijede primjer Bijeljine. Petrović je naglasio da će distribucija besplatnih udžbenika početi za desetak dana u školama, te da se učenici o raspodjeli i terminu informišu u svojim školama.

On je istakao da se za narednu godinu planira rekonstrukcija i sanacija u školskim objektima, između ostalog popravke mokrih čvorova i adaptacija učionica, što će iziskivati značajna finansijska sredstva.
Iako u RS postoji veliki broj opština, nabavku besplatnih udžbenika, osim u Bijeljini, obezbjeđuju Banja Luka, Prnjavor i Pale.


Semberija info - Z. Kusmuk