Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda: Vlada RS pronalazi načine da pomogne poljoprivrednicima :: Semberija INFO ::

 

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda: Vlada RS pronalazi načine da pomogne poljoprivrednicima


Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina, izjavio je da Vlada RS mora iznaći načina da poljoprivrednicima u prevazilaženju posljedica suše i time omogući jesenju sjetvu. Lazarević je ovo izjavio za “Semberija info”, komentarišući koji su načini da se pomogne semberskim poljoprivrednicima zbog suše koja je prouzrokovala ogromne štete na imanjima u Semberiji.



Prema njegovim riječima, Vlada  RS će organizovati interventni otkup minimum 10.000 tona pšenice od čega će najveći dio biti realizovan u Semberiji.
“Time bi bio prevaziđen trenutni zastoj u otkupu pšenice”, naglasio je Lazarević.

On je napomenuo da će u Semberiji biti građeni sistemi navodnjavanja za minimum 500 hektara obradive površine.
Podsjetio je da je tokom nedavnog sastanka sa poljoprivrednicima  konkretno dogovoreno da se budžet u 2023. godini za podsticaje u poljoprivredi planira 150 miliona KM te da podsticaj za proizvodnju pšenice bude 500 KM po hektaru.



Tokom posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Borisa Pašalića Semberiji, kaže Lazarević, razgovorano o svim problemima u poljoprivredi.
“To je bila konkretna i dobra priprema za novi sastanak, koji bi trebalo da bude održan krajem avgusta ili početkom septembra”, istakao je Lazarević.

Agrarni fond, kako kaže, ulaže sve napore da pomogne poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji kako u svom domenu uvećavanjem lokalnih podsticaja tako i u razvijanju saradnje sa resornim ministarstvom, koje za cilj ima pravovremeno i adekvatno reagovanje na sve  probleme poljoprivredne proizvodnje u Semberiji.


Semberija info - Z. Kusmuk