GIK BIJELjINA: POVEĆAN BROJ GLASAČA ZA PREDSTOJEĆE IZBORE :: Semberija INFO ::

 

GIK BIJELjINA: POVEĆAN BROJ GLASAČA ZA PREDSTOJEĆE IZBORE


Foto: Semberija info
Predstavnici Gradske izborne komisije (GIK) Bijeljina uručili su danas raspored i neophodan materijal ovlaštenim  predstavnicima političkih subjekata,  koji u roku od sedam dana treba da dostave prijedloge za članove biračkih odbora.
 
Predsjednica GIK-a Bijeljina doc.dr Dijana Savić Božić izjavila je da je za opšte izbore u oktobru u Bijeljini povećan broj birača na više od 110 hiljada i broj od 63 politička subjekta koji učestvuju na izborima.
 
Prema njenim riječima, broj birača stalno raste, za izbore 2018. godine bio je 108.000, 2020. godine 109.00 i trenutno je 110.100, a birački spisak zaključuje se 18. avgusta  i tada će biti poznat konačan broj.


 
Na izborima u Bijeljini učestvuje 37 stranaka, devet koalicija i 17 nezavisnih kandidata.
 

„Za ove izbore je povećan i broj prijavljenih političkih subjekata - 63, na prethodnim opštim izborima bilo ih je 59“, naglasila je Savić-Božić.

Ona je ocijenila da među političkim subjektima, koji učestvuju na izborima, nažalost i najvjerovatnije, ima i onih koji su fiktivni. 
 
Za oktobarske izbore u Bijeljini, kako kaže, povećan je i broj biračkih mjesta za  36 dodatnih te će ih biti 183, uz posebno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.
 
U biračkim odborima biće 882 člana, a većina biračkih odbora u gradu ima pet članova, zbog velikog broja birača.
 

„Još jedna specifičnost za ove izbore je daleko veći broj bolesnih, nepokretnih, lica u staračkim domovima i u KPZ koje obilazi tim GIK-a Bijeljina kako bi se izjasnili da li žele da ih na dan izbora posjeti mobilni tim”, rekla je Božić Savić.

S obzirom na epidemiološku situaciju, kaže ona, ukoliko bude potrebe organizovaće se mobilni kovid timovi koji će na dan izbora obilaziti zaražena lica, kao što je bilo na prethodnim lokalnim izborima.
 
Savić-Božić izrazila je očekivanje da će predstojeći izbori proteći u fer političkoj borbi uz apel medijima da daju doprinos u korektnom i pravovremenom informisanju javnosti.
 
(Semberija info)