OTVOREN CENTAR ZA POPULACIONU EDUKACIJU, RAST I RAZVOJ DJECE :: Semberija INFO ::

 

OTVOREN CENTAR ZA POPULACIONU EDUKACIJU, RAST I RAZVOJ DJECE


U okviru Pedagoškog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, odjeljenje u Bijeljini, otvoren je Centar za populacionu edukaciju, rast i razvoj djece, čiji je cilj da između ostalog ukaže adolescentima na važnost povećanja nataliteta u Republici Srpskoj i BiH.
 
U okviru Centra nabavljeni su i aparati koji će služiti za antropološka mjerenja, a studenti master programa Pedagoškog fakulteta, smjer Informatika, izradili su atlas koji pokazuje demografsko stanje u svim lokalnim zajednicama u RS.
 
Profesor Stevo Pašalić izjavio je nakon otvaranja ovog centra da će edukacijom o važnosti rađanja biti obuhvaćeni učenici devetih razreda i studenti.
 
,,Važno je da stvorimo svijest o neophodnosti rađanja za opstanak društva u cjelini. Kod nas, ali i u drugim zemljama, sve se svodi na individualne želje za potomstvom, dok je potreba društva skrajnuta. Zato je ovaj centar jedna od dobrih, nefinansijskih mjera populacione politike i mi ćemo oko ovog programa na Univerzitetu sigurno okupiti 10.000 studenata, a putem Ministarstva trebalo bi uključiti i osnovne i srednje škole'', rekao je Pašalić.
 
On je naveo da je u prošloj godini u Republici Srpskoj rođeno 229 beba više nego 2017. godine, te da ovom podatku nije posvećeno dovoljno pažnje u medijima.
 
,,Ovaj podatak ne mora da znači da će broj novorođene djece da se povećava kontinuirano, ali bilo bi dobro da se vratimo na broj od 10.000 rođene djece tokom godine. Ako bi se godišnje u Republici Srpskoj rađalo manje od 9.000 djece, onda bi to postalo zabrinjavajuće. Populacioni potezi koje povlači Vlada Srpske već daju rezultate, ali ne treba se osloniti na pojedinačne mjere, nego uspostaviti sistemske'', istakao je Pašalić.
 
Pomoćnik ministra u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS Bosiljka Bošnjak naglasila je da će Ministarstvo pomoći rad i unaprijediti ideje Centra za populacionu edukaciju.
 
,,Trenutna demografska slika nije ohrabrujuća i zato zahvaljujemo Univerzitetu na osnivanju ovakvog centra. Vlada je formirala novi demografski savjet u kojem učestvuju i ministri, tako da je bavljenje ovim problemom podignuto na viši nivo'', dodala je Bošnjakova.
 
Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević rekao je da probleme sa razvojem ima više od 80 odsto mladih, što je zabrinjavajuće.
 
,,Rastom i razvojem, što je oblast kojom se ja bavim, uopšte ne možemo da budemo zadovoljni. Deformitete stopala i kičmenog stuba ima osamdeset od stotinu posmatrane djece. Ovi problemi su se u posljednjih 30 godina povećali nekoliko desetina puta i oni nisu samo estetske prirode, nego utiču na cjelokupno zdravlje. U Centru smo obezbijedili antropometar, sprave za procjenu deformiteta kičme, stopala, mjerenje uhranjenosti, razvoja motorike, i druge'', zaključio je Stević