DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: PROMOVISAN NOVI PRIRUČNIK ZA PRIMARNI NIVO ZDRAVSTVENE ZAŠTITE :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA BIJELjINA: PROMOVISAN NOVI PRIRUČNIK ZA PRIMARNI NIVO ZDRAVSTVENE ZAŠTITE


Foto
U velikoj sali Doma zdravlja Bijeljina u srijedu 27. 07. 2022. godine održana je promocija novog priručnika "Standardne operativne procedure u oblasti zdravstvene njege na primarnom nivou zdravstvene zaštite" koji je izrađen u okviru Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
 
Pružanje usluga medicinskih sestara-tehničara je proces koji objedinjuje promociju zdravlja, prevenciju bolesti i zagovaranje zdravstvene njege među pojedincima, porodicama, grupama u zajednici i opštoj populaciji.
 
Činjenica je da smo danas u Evropi i širom svijeta svjedoci veoma brzog razvoja sestrinske profesije, obilježenog procesima profesionalizacije, uvođenja sestrinstva zasnovanog na dokazima i nastojanju da se poveća efikasnost, kvalitet i profesionalnost zdravstvene zaštite.


 
Neki od dijagnostičko terapijskih postupaka koje obavljaju medicinske sestre-tehničari na primarnom nivou zdravstvene zaštite:
 
Snimanje elektrokardiograma
Uspostavljanje perifernog venskog puta
Prevencija i njega dekubitusa
Obrada i previjanje rana i lakših opekotina
Tretman ulkusa dijabetesnog stopala
Njega stoma
Toaleta traheostome
Plasiranje urinarnog katetera
Ispiranje uha
Postavljanje fiksacijskog zavoja
Postupci imobilizacije.

 
"Naše medicinske sestre i tehničari posvećeni su dobrobiti pacijenata i često su im najbliži u njihovim najtežim životnim stanjima. Uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih procedura, od njih zahtjeva cjeloživotno učenje i stalno usavršavanje u liječenju ali i njezi bolesnika. Upravo zbog toga njihova uloga u zdravstvenom sistemu je sve složenija i značajnija." - navodi se u recenziji koju potpisuje dr Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.