JU „VODE SRPSKE“ – VANREDNI RADOVI U KORITU RIJEKE DRINE: Poljoprivrednici mogu odahnuti :: Semberija INFO ::

 

JU „VODE SRPSKE“ – VANREDNI RADOVI U KORITU RIJEKE DRINE: Poljoprivrednici mogu odahnuti


Od početka jula ove godine nivo rijeke Drine je bio u konstantnom padu što je uslovilo i znatno smanjenje nivoa vode u kanalskom sistemu na području Semberije. Javna ustanova "Vode Srpske" promptno je ragovala i 16. jula započela hitne radove s ciljem obezbijeđivanja većeg dotoka vode iz drinskog korita u kanalski sistem u Semberiji.



Započeti su radovi na produbljivanju dijela korita rijeke Drine i spojnog kanala između Drine i kanalske mreže, kako bi u trenutnom sušnom periodu više vode iz drinskog korita moglo nesmetano da dotiče u kanalski sistem u Semberiji. Sve u cilju obezbijeđenja dovoljne količine vode za funkcionisanje sistema za navodnjavanje. U roku od deset dana, urađen je najveći dio posla i prve količine vode iz korita Drine danas su ušle u kanalsku mrežu.



- Prethodnih 70 godina rijeka Drina nije imala ovako nizak nivo. To je direktno uticalo na nedovoljne količine vode u kanalskoj mreži u Semberiji iz koje se navodnjava 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri ovom ministarstvu koji su u roku od 24 časa reagovali na naš zahtjev, mi smo 16. jula počeli radove na ovoj lokaciji u Janji. Danas vidimo proširen dovodni kanal koji je zapravo staro korito rijeke Drine kuda je ona tekla kada smo gradili kanalsku mrežu. Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo od danas imati nesmetan dotok dovoljnih količine vode u kanalsku mrežu u Semberiji“, rekao je Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“.



Završetku radova na dovodnom kanalu prisustvovao je i Mićo Živić poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova i predsjednik tamošnje mjesne zajednice.
- U Donjem Crnjelovu sistem za navodnjavanje pokriva oko 900 hektara poljoprivrednog zemljišta. Njegovom izgradnjom smanjeni su troškovi a povećani prinosi poljoprivredne proizvodnje. Sistem za navodnjavanje je normalno funkcionisao do unazad 12 dana kada je značajno smanjen dotok vode iz rijeke Drine. Danas evo prisustvujemo završetku radova u Janji i već sutra možemo očekivati vraćanje sistema za navodnjavanje u uobičajeni režim rada“, izjavio je Mićo Živić.


Semberija info - I. Gutić