NEKOLIKO SEMBERSKIH HRAMOVA POSVEĆENO SVETOM PROKOPIJU :: Semberija INFO ::

 

NEKOLIKO SEMBERSKIH HRAMOVA POSVEĆENO SVETOM PROKOPIJU


Molili se za mir sreću i napredak mještana

Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima prisustvovao je na Prokopov dan, u ulozi kuma, liturgiji u hramu posvećenom Svetom velikomučeniku Prokopiju u Dvorovima, povodom obilježavanja krsne slave ove svetinje.


Liturgiju je sližilo Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije uz sasluženje sveštenstva.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je rekao da je Prokopov dan posvećen jednoj od najvećih velikomučeničkih slava, koja uz praznike posvećene velikomučenicima Georgiju i Dimitriju slavi najveće Hristove stradalnike u ime Hristove vjere za vrijeme cara Dioklecijana.

- Ovdje smo se vjernicima iz Dvorova i okoline molili za napredak, slobodu i duhovni mir. Svi mještanima ovog sela neka je srećna slava sa željom da se mnogo narednih godina sabiramo pod okriljem crkve u miru i sreći - rekao je Petrović.

Goran Stevanović, mještanin Dvorova, rekao je da je posebna čast za selo i svetinju prilika da ugoste vladiku Fotija i gradonačelnika Bijeljine u svojstvu kuma.

Osim u Dvorovima, svoju krsnu slavu proslavili su hramovi posvećeni svetom Prokopiju prazniku u Zagonima i Velikoj Obarskoj u zaseoku Bukovica.