BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: NASTAVLjAMO DA ULAŽEMO U ZNANjE, OPREMU I KVALITET :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: NASTAVLjAMO DA ULAŽEMO U ZNANjE, OPREMU I KVALITET


U  Bolnici „Sveti vračevi“predstavljeni su rezultati rada menadžmenta ove zdravstvene ustanove u protekle dvije godine, a kako je na konferenciji za novinare istakao direktor, profesor dr Zlatko Maksimović, mjesto vršioca dužnosti preuzeo je u „jednom dramatičnom vremenu kad je pandemija kovida 19 bila na vrhuncu“.

-Moram priznati da je bilo teško naći način-kako spašavati živote ljudi sa jedne i čuvati zdravstveni sistem sa druge strane. Pred nama su bila dva izbora. Prvi, da Bolnicu potpuno prevedemo u kovid sistem, a drugi da uložimo napore, sredstva i kadrove za otvaranje kovid bolnice na lokacijama i prostorijama koje su nam bile na raspolaganju. Izabrali smo teži, ali jedini ispravan put i ni jednog trenutka nismo dustali. Uspjeli smo jer smo imali motiv, znanje i volju da spašavamo živote ljudi, a šta smo sve uradili da bismo to postigli, opisao sam u monografiji „Naša borba sa kovidom“, rekao je Maksimović. On je naglasio da ni jednog trenutka nisi koristili krizu kao izgovor.


-Danas, dvije godine poslije, s ponosom mogu da kažem da smo uradili mnogo na unapređenju usluga u Bolnici. Poseban iskorak smo napravili u kardiologiji gdje smo pokrenuli 24-časovni rad angio sale, gdje je u svakom trenutku spreman tim interventnih kardiologa za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, a za nepune dvije godine smo stekli povjerenje građana širom Republike Srpske koji kod nas zakuzuju koronarografiju i ugradnju stenta. Takođe, prije godinu dana smo otvorili i Pejsmejker centar, a ove godine smo krenuli i sa elektrofiziologijom srca. Uz vodećeg stručnjaka u ovoj oblasti profesora dr Lazara Angelkova i tim amladih kardiologa, mislim da smo na dobrom putu da postanemo regionalni centar za liječenje poremećaja srčanog ritma, a imamo i podršku Vlade RS“, rekao je Maksimović. On je istakao i da se u oblasti hirurgije prate svjetski trendovi i da su za protekle dvije godine unaprijedili rad u operacionim salama nabavkom najsavremenije opreme.
-Uvođenjem TER metode laparaskopije, napravili smo iskorak u liječenju preponske kile, a više od 95 odsto hiruških procedura rade se laparaskopski, što smanjuje vrijeme bolničkog liječenja i oporavak pacijenta je mnogo brži“, naglasio je prof. dr Maksimović i dodao da je napredak vidljiv i u drugim oblastima, navodeći i oftalmologiju, gdje rade liječenje katarakte najsavremenijom laserskom metodom FACO.  Iskorak je napravljen i u otorinolaringologiji i maksilofacijalnoj hirurgiji, uvedene su nove procedure i u dječijoj hirurgiji koje se rade samo u velikim centrima.

-Operacije urođeno krivog stopala i rascjepa nepca, za sada radimo uz podršku dva vodeća stručnjaka uiz dječije hirurgije, profesora Sinišu Dučića i profesora Radoja Simića. Nove procedure započete su i u ortopediji gdje se rade reviziona proteza koljena i hirurgija skočnog zgloba. Takođe, jedini smo u RS uveli skrining srca koji se radi svakom novorođenčetu prije izlaska iz Bolnice“, rekao je Maksimović i naglasio da Bolnica posluje pozitivno u protekle dvije godine, te da je samo je u opremu za to vrijeme uloženo više od sedam miliona KM zahvaljujući Vladi RS i resornom ministarstvu, ali i domaćinskom radu menadžmenta i 650 zaposlenih.

-Druga smo ustanova po snazi nakon UKC Republi Srpske. Nastavljamo da ulažemo u znanje, opremu i kvalitet sa ciljem da Bolnica postane univerzitetska. Sve u čemu smo do sada uspjeli je zahvaljujući radu više od 200 doktora, 100 specijalista, pet subspecijalista, 18 profesora univeriteta koji su angažovani, više od 50 doktora na specijalizaciji, 20 samo u posljednje dvije godine i više od 300 medicinskih sestara. Ova zdravstvena ustanova je dobila brojna priznanja u gradu, Republici Srpskoj i regionu, ali moram da naglasim da je zdravstvenim radnicima najveća nagrada spašeni životi“, rekao je Maksimović. On se zahvalio i Fondu zdravstvenog osiguranja RS na korektnom partnerskom odnosu i značajno povećanom ugovoru i istakao da u Bolnici konstantno uvode nove akrediticione standarde.

-U novembru 2020. godine uveli smo ISO 9001:2015,Sistem menadžmenta kvalitetom, prošle godine smo uveli akreditacione standarde za porodilište, prije mejsec dana dobili smo ISO standard 15189:2018 akreditaciju za medicinske laboratorije, što znači da naši PCR-ar testovi važe svuda u svijetu“, rekao je Maksimović i naglasio da nastavljaju da rade još bolje i posvećenije na zadovoljstvo korisnika usluga, koji su u fokusu svih aktivnosti zaposlenih u Bolnici.