DRAGIŠA ĐURIĆ BAJA :: Semberija INFO ::

 

DRAGIŠA ĐURIĆ BAJA


Dijete ,,Proletera’’

Često osporavan, uvijek agilan, stalno prisutan, dijete ,,Proletera’’, golman, igrač, trener, kapiten, predsjednik i sve što treba i kada treba, to je Dragiša Đurić Baja.

Dragiša je rodjen u Dvorovima gdje i živi i gdje je proveo svu svoju igračku karijeru - od pionira do seniora, od beka do golmana. Po slobodnoj procjeni odigrao je u više uloga (igrač, golman) najmanje 500 prvenstvenih i kup utakmica u seniorskoj ekipi FK ,,Proleter“ Dvorovi od 1976. godine, kada je stekao pravo igranja za seniore, pa sve do 1997. godine, kada je okačio „kopačke o klin“.

Predhodno je, kao golman i igrač učestvovao u pionirskom prvenstvu Bosne i Hercegovine kada je njegova generacija u Tuzli 1975. godine osvojila Pionirsko prvenstvo Bosne i Hercegovine, antologijskom pobjedom nad FK ,,Čelik“ iz Zenice, tadašnjim prvoligašem SFRJ. Postigao je nekoliko značajnih pogodaka u tom prvenstvu, od kojih je najznačajniji onaj u Bosanskom Šamcu, u zadnjim trenucima, što je ,,Proleter’’ odvelo na završni turnir u Tuzlu.
Od te godine Baja učestvuje u seniorskoj ekipi kao povremeni golman i igrač, a od osamdesetih godina postaje standardan na golu i sa malim prekidom (dosluženje vojske) traje sve do sredine devedesetih godina 2o. vijeka. Najveći uspjeh postiže krajem osamdesetih godina kada je proglašen za najboljeg golmana Regionalne lige BiH „Sjever“ i kada dobija primamljive ponude od renomiranih klubova da karijeru nastavi kod njih. Medjutim, Dragiša je dvorovljanski patriota i do kraja svoje karijere ostaje vjeran ,,Proleteru’’.

Tokom trajanja Otadžbinkog rata, Baja povremeno organizuje stare igrače i sa njima igra prijateljske utakmice po Republici Srpskoj i Srbiji, a odmah po organizovanju Kup takmičenja u Republici Srpskoj, organizuje klub i uključuje se u takmičenje. Učestvuje u ponovnoj organizaciji kluba.

Kada je krenulo novo prvenstvo u Republici Srpskoj, dok je još bio  golman, bavi se i trenerskim poslom, a potom se potpuno posvećuje terenerskom radu u narednih nekoliko godina.

Po potrebi, uskače i u upravu kluba, pomaže, organizuje, a u nekoliko navrata je obavljao i dužnost predsjednika kluba. U njegovom mandatu je održana i proslava „90 godina postojanja kluba“.
Pored ovog, Baja je obavljao i druge dužnosti u fudbalu Republike Srpske. Položio je kategoriju saveznog sudije i dijelio je pravdu do 1. Lige FSRS, zatim obavljao dužnost kontrolora sudjenja, komesara za sudjenje 2. Lige FSRS, predsjednika Udruženja sudija OFS Bijeljina i PFS Bijeljina.

Zaslužan je za postojanje i trajanje fudbalskog kluba u Dvorovima i jedan je od rijetkih koji je bio igrač, kapiten ekipe, trener ekipe i predsjednk kluba.

Za te zasluge 1999. godine  mu je dodijeljena „Zlatna plaketa’’ FK ,,Proleter“ Dvorovi, a 2020. godine „Zlatna značka’’ FK ,,Proleter“ Dvorovi sa poveljom  kao najveće priznanje koje klub dodjeljuje svojim zaslužnim članovima.
Dragiša Đurić Baja je još uvijek aktivan u radu kluba’’, zapisano je, pored ostalog, u arhivu FK ,,Proleter“ iz Dvorova, a što je za portal ,,Semberija info’’ izdvojio Vladan Simeunović.