KOALICIJA „DOGOVOR ZA BIJELjINU“: DODATNIH DVA PFENINGA PO KILOGRAMU PŠENICE REBALANSOM BUDžETA :: Semberija INFO ::

 

KOALICIJA „DOGOVOR ZA BIJELjINU“: DODATNIH DVA PFENINGA PO KILOGRAMU PŠENICE REBALANSOM BUDžETA


Odbornici koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ koji čine skupštinsku većinu, na vanrednoj konferenciji za novinare iznijeli su jedinstven stav da se u Nacrt rebalansa budžeta uvrsti subvencija dodatnih dva pfeninga po kilogramu pšenice. Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević naglasio je da su svjesni činjenice da su poljoprivrednici u problemu zbog povećanja cijena repromaterijala.

- U fokusu našeg interesovanja bila je pomoć poljoprivrednicima za otkupnu cijenu pšenice i mi smo usaglasili da se na prethodno usvojena tri pfeninga po kilogramu, obezbijede sredstva u iznosu od po još dva pfeninga po kilogramu. Sredstva ćemo obezbijediti rebalansom budžeta, a očekujemo povećanje budžeta u iznosu od više od 5.000.000 KM. Agrarni fond će već pokrenuti proceduru, kao i Komisija za poljoprivredu i selo“, rekao je Đurđević i naglasio da je briga skupštinske većine o poljoprivrednicima evidentna, a u prilog ide podatak da je agrarni budžet, amandmanima Koalicije povećan sa 1,1 na 1,7 miliona KM. On je dodao da nema potrebe za održavanjem vanredne sjednice Skupštine grada, jer će kroz rebalans budžeta biti obezbijeđena dodatna sredstva za pomoć poljoprivrednicima.
- Ne postoje uslovi za održavanje vanredne skupštinske sjednice u Bijeljini u periodu od 12. do 16. jula, koju je tražilo jedno od udruženja poljoprivrednika, jer je ova tema već bila na dnevnom redu prošle skupštinske sjednice“, rekao je Đurđević.

Direktor Agrarnog fonda  Zlatan Lazarević je istakao da odbornici, odnosno Skupština grada, nemaju ingerencije da utiču na visinu otkupne cijene pšenice i da su upravo zbog toga odlučili da urade nešto konkretno, a što će pomoći poljoprivrednim  proizvođačima.



- To se ogleda kroz dodatna dva pfeninga podsticaja po kilogramu pšenice i mi ćemo to realizovati kroz rebalans budžeta. Zakazaću sjednicu Upravnog odbora za srijedu, 13. jula, na kojoj ćemo usvojiti prijedlog izmjene pravilnika, član 11, gdje je definisana podsticajna mjera za pšenicu i uputiti u proceduru Odjeljenju za poljoprivredu, odnosno, gradonačelniku na potpis. Od starta sam bio učesnik pregovora oko cijene pšenice i smatram da pripadam redu onih koji je ozbiljno pristupao pregovorima, a u tom cilju se odredila i skupštinska većina“, rekao je Lazarević i naglasio se sa dodatnih dva pfeninga direktno pomaže poljorivrednim proizvođačima. 

- Od nerealne priče poljoprivrednik nema koristi, od podsticaja ima“, istakao je Lazarević i naveo da je u dosadašnjim razgovorima o otkupnoj cijeni pšenice u Semberiji bilo ozbiljnih dogovora, ali i egzibicionizma.

Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Boban Jovičević je istakao da je Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ donijela izuzetno dobru odluku, jer će se podsticaj za pšenicu povećati za dodatnih dva pfeninga.



- Skupštinska većina radi u interesu poljoprivrednih proizvođača i tako će raditi u kontinuitetu. Nažalost, ne možemo uticati na tržišnu cijenu pšenice, ali pronalazimo načine kako da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima. Moram da podsjetim i da je Ministarstvo poljoprivrede zaključno sa današnjim danom, isplatilo sve podsticaje za poljoprivredne proizvođače, što jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade Republike Srpske da se pomogne poljoprivrednicima“, rekao je Jovičević. On je podsjetio da skupštinska većina u Bijeljini ima jasnu viziju da pomognu poljoprivrednicima u Semberiji i da će sa povećanjem podsticaja za pšenicu za još dva pfeninga, Semberija imati najveću otkupnu cijenu u regionu.


Semberija info - O. Stjepanović