BIJELjINA: OKRUGLI STO O ZAŠTITI IZJAŠNjAVANjA PRIPADNOSTI NACIONALNIH MANjINA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: OKRUGLI STO O ZAŠTITI IZJAŠNjAVANjA PRIPADNOSTI NACIONALNIH MANjINA


Okrugli sto „Kako zaštititi izjašnjavanje pripadnosti nacionalnoj manjini od zloupotreba“, posvećen je razgovoru kroz četiri tematske cjeline koje se odnose na status nacionalnih manjina, probleme zloupotrebe izjašnjavanja, definisanje objektivnih i subjektivnih kriterijuma, te potvrđivanje statusa nacionalne manjine, kao i zakonske okvire. Cilj organizovanja je razgovor sa predstavnicima institucija i organizacija koji se bave pitanjima nacionalnih manjina, a organizovan je uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske. Pravni savjetnik pri Misiji OSCE-a Terenska kancelarija Banja Luka Mladen Stojčić, rekao je da već duže vremena sarađuju sa Savezom nacionalnih manjina RS.


-Plan nam je da pomognemo realizaciju Strategije nacionalnih manjina u RS, a jedan od problema nevedenih u Strategiji je zloupotreba izjašnjavanja nacionalnih manjina. Kao predstavnici OSCE-a predstavljamo međunarodne instrumente i pravila kako se ta pitanja rješavaju i nadamo se da ćemo doći do zaaključaka te pokrenuti pitanje izmjene i dopune zakona koji rješavaju ovo pitanje, a koje su od interesa za nacionalne manjne“, rekao je Stojčić i dodao da u praksi postoje zloupotrebe u izjašnjavanju. Franjo Rover predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS rekao je da u RS djeluje 14 nacionalnih manjina kroz svoja udruženja.

-Zakonom je priznato 17 nacionalnih manjina, a manjine koje su članice Saveza, njih 14 djeluju kroz 40 udruženja i imamo dobru saradnju“, rekao je Rover i dodao da je najbrojnija ukrajinska nacionalna manjina, a svi su aktivni. On je podsjetio da jednom godinšnje organizuju i festival nacionalnih manjina, a to je i prilika da ocijene rad udruženja.

-Ove godine ćemo organizovati festival i u Bijeljini, tako da će to biti prilika da predstavimo rad udruženja“, najavio je Rover. Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH Andrija Svatok rekao je da je glavna tema okruglog stola, kako spriječiti izjašnjavanje manjine u svrhu zloupotrebe, au svrhu ličnog ili partijskog interesa.

-Imali smo takvih slučajeva u praksi, ali smo ih uspjeli osujetiti“, rekao je Svatok i dodao da je neophodno pronaći modalitete da se sprečavaju zloupotrebe“, rekao je Svatok i dodao da su pokrenute brojne aktivnosti po ovom pitanju. O nacionalnim manjinama govorio je i Miroslav Bobrek, predstavnik ukrajinske zajednice iz Gradiške.
-Svjedoci smo da se nacionalni koristi na korektan, ali i nekorektan način i zbog toga je važno razgovarati i tražiti načine da se sprečava zloupotreba“, rekao je Bobrek. Predsjednik Udruženja Slovaka Semberija Danijel Štefek rekao je da je održavanje okruglog stola izuzetno značajno za nacionalne manjine.

-Ovo doprinosi vidljivosti nacionalnih manjina, jer svrstavanje nacionlnih manjina u kategorije ostalih nije dobro. Svaka nacionalna manjina ima izražen nacionalni identitet, svoju kulturu, tradiciju i jezik“, rekao je Štefek.

Semberija info