TAČKA DNEVNOG REDA „GRADSKA TOPLANA“ SKINUTA SA DNEVNOG REDA JER SE DIREKTOR NIJE NI POJAVIO :: Semberija INFO ::

 

TAČKA DNEVNOG REDA „GRADSKA TOPLANA“ SKINUTA SA DNEVNOG REDA JER SE DIREKTOR NIJE NI POJAVIO


Foto: Semberija info
Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su većinu tačaka dnevnog reda na današnjoj redovnoj sjednici, ali odlukom skupštinske većine nisu podržani izvještaji o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca ove godine niti Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta za prošlu godinu.

Upravo ovi izvještaji izazvali su i najveće nezadovoljstvo među odbornicima skupštinske većine iz Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“, dok gradonačelnik Ljubiša Petrović, s druge strane, ne vidi nijedan razlog za neusvajanje istih, osim političke prirode.
 
Odbornici skupštinske većine imali su primjedbe da su budžetska sredstva trošena po principu realokacije sa stavke na stavku, što im je bio i glavni razlog da budu uzdržani prilikom glasanja.
 
Miroslav Milovanović, odbornik SNSD-a i šef Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“, izjavio je za „Semberija info“ da izvještaji nisu usvojeni upravo zbog tog prebacivanja – realokacije sa stavke na stavku na određenim pozicijama.


 
„Očigledno da su ovi u Odjeljenju za finansije imali dobre učitelje i naučili to raditi vješto, pa sada ‚peglaju‚ nerad gradonačelnika“, rekao je Milovanović.
 
Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, izjavio je da ne vidi razlog za neusvajanje pomenuta dva izvještaja, ali je, kako je rekao, dobro da ih odbornici nisu odbili, nego su bili uzdržani prilikom glasanja.
 
„U vezi Konsolidovanog izvještaja za 2021. godinu, danas smo mogli čuti dosta neargumentovanih kritika. Nismo čuli, na žalost, niti jednu pohvalu kada je u pitanju budžet, odnosno njegovo izvršenje, na način da je suficit preko pet miliona KM“, kaže Petrović.
On kaže da na sjednici niko nije pomenuo zaustavljanje otimanja narodnog novca, nego se na sjednici pričalo o zaustavljanju  kapitalnih projekata, ističući da je upravo u Bijeljini došlo do zaustavljanja pljačkanja narodnog novca.   
 
U diskusijima se, kaže Petrović, čulo da je bilo realokacija finansijskih sredstava u preduzećima, ali niko nije govorio kakvo je stanje zatečeno u tim javnim preduzećima i da su ta preduzeća brutalno opljačkana.


 
Odbornici su, osim pomenuta dva neusvojena izvještaja, usvojili većinu tačaka dnevnog reda, dok je tačka dnevnog reda o radu i poslovanju JP „Gradska toplana“ skinuta sa dnevnog reda, jer se na sjednicu gradskog parlamenta nije pojavio direktor Toplane.
 
Nedolazak prvog čovjeka „Toplane“ na sjednicu, odbornici iz Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ ocijenili su krajnje neodgovornim, a naročito zbog činjenice da se ovo preduzeće nalazi u teškoj finansijskog situaciji.  
 
„Pema zaključku sa vanredne Skupštine, Toplana je trebalo da dostavi plan sistemskih mjera za restruktuiranje i stabilizaciju ovog preduzeća, a taj plan je dostavljen, ali je ova tačka dnevnog reda skinuta sa dnevnog reda jer direktor Toplane nije došao niti je najavio da neće doći“, rekao je predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević.
Prema njegovim riječima, prilično je neozbiljno raspravljati o sistemskom rješavanju problema u Toplani bez menadžmenta, odnosno direktora Gradske toplane, a naročito nakon javnih optužbi da „neko tjera radnike na ulicu“, dok direktor danas nije našao za shodno ni da se pojavi na sjednici.
 
Odbornici su usvojili izvještaje o radu za prošlu godinu sa planom rada za ovu godinu Doma zdravlja Bijeljina i JP “Direkcije za izgradnju i razvoj grada”, čije su poslovanje i menadžment ocijenjeni kao dobar primjer i za druga preduzeća.


 
Odbornici su usvojili i izvještaj o radu za prošlu sa planom rada za ovu Gradskog pozorišta “Semberija”, uz zaključak da se započnu neophodne aktivnosti da ova kulturna ustanova preraste u Narodno pozorište, jer bi se, između ostalog, na taj način stekli  uslovi i za sredstva iz republičkog budžeta.
 
Usvojeni su izvještaji o radu za prošlu godinu sa planom rada za 2022. godinu za JP „Eko-dep“ i JKP „Gradsko groblje“, te informacije o stanju zdravstvene zaštite na području Bijeljine u 2021. godinu, o radu i aktivnostima nevladinih organizacija na području Bijeljine.

Na Skupštini su usvojeni Izvještaj o realizaciji programa rada zimske službe na području Bijeljine u sezoni 2021/2022. godina, informacije o stanju nezaposlenosti i zaposlenosti na području Bijeljine, Informacija o realizaciji proljetne sjetve u ovoj godini, te Analiza stanja u oblasti omladinskog organizovanja.

U okviru tačke dnevnog reda prijedlozi Komisije za izbor  i imenovanja, Milorad Sofrenić dobio je podršku Skupštine za izbor na funkciju direktora Centra za socijalni rad, nakon provedenog konkursa, dok je Branka Marković Savčić imenovana za v.d. direktora bijeljinskog SKUD-a.  

Među više podnesenih i podržanih inicijativa, podršku je dobila inicijativa odbornice Mirjane Orašanin iz SDS-a koja je, u ime većeg broja građana, zatražila da se ispita pod kojim okolnostima je izgrađena i puštena u funkciju privatna benzinska pumpa u blizini bijeljinskog Doma zdravlja.

Zlatan Lazarević, odbornik SNSD-a, konstatovao je da brojne podnesene inicijative, koje su dobile podršku Skupštine grada, ostanu mrtvo slovo na papiru, jer ne dođe do njihove realizacije, za šta je optužio nadležna gradska odjeljenja i Gradsku upravu.
 
„Mi dođemo ovde u Skupštini onda kao 31 vjeverice. Podnosimo inicijative i šta imamo od toga. Zato se pitam da li više ima osnova za bilo kakve inicijative ili da se traže neka druga rješenja. To se ne odnosi samo na odbornike iz skupštinske većine, ista je situacija i sa inicijativama odbornika Anke Todorović i Mirjane Orašanin, koje su imale i dobrih prijedloga“, rekao je Lazarević.
Lazarević je naglasio da preduzeća čiji su direktori iz SDS-a i PDP-a nisu predmet revizije po direktivi iz Gradske uprave, dok, kako je rekao, direktori iz Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ doživljavaju visok stepen političkog progona.


 
Prema njegovim riječima, Klub SNSD-a nikada neće intervenisati po pitanju ljudi koji nisu radili u skladu sa zakonom, ali taj posao treba da rade istražni organi, po principu rad u cjelosti, a ne selektivno.
 
Odbornici nisu podržali ideju da u Ulici Patrijarha Pavla bude tzv. ulica kišobrana, jer, između ostalog, nema saglasnosti stanara niti Patrijaršije obzirom da se ulica nalazi pored manastira. Tema ulice kišobrana će i dalje biti aktuelna na ovoj ili nekoj drugoj lokaciji.

Kako je na kraju sjednice rekao predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević, tokom jula će biti ljetna pauza, a naredna redovna sjednica Skupštine grada biće održana u avgustu, a tačan datum biće naknadno utvrđen.

(Semberija info)