MOČVARA GROMIŽELj :: Semberija INFO ::

 

MOČVARA GROMIŽELj


U Velinom Selu, u području ušća Drine u Savu, nalazi se poseban rezervat prirode – močvara Gromiželj, izuzetno vrijedno i atraktivno područje, oaza tišine, legende i rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Površina zaštićenog područja iznosi oko 800 hektara. Lokalitet se nalazi na oko 80 metara nadmorske visine. Smatra se da močvara nikada nije presušila. Dno je pokriveno debelim slojem živog blata. Biljni i životinjski svijet najveće su vrijednosti ovog područja.

Ovaj lokalitet je postao poznat otkrićem ribe mrgude (crnka, lat. Umbra krameri). Ova vrsta ribe (dužine 5-10 cm) stara je oko 450 miliona godina i smatralo se da je izumrla na ovim prostorima ova veoma rijetka i i ugrožena vrsta. Gromiželj se sada smatra najvećim staništem ove vrste u Evropi! Od 2011. godine je zaštićeni rezervat sa više od 400 rijetkih biljnih vrsta.

 
U sklopu programa „EU Scheme for Young Professionals in BiH“, koji finansira Evropska unija i implementira British Council, do kraja juna 2022. godine biće realizovan projekat „Meet me I am ancient and significiant“. Projekat realizuje šest mladih državnih službenika iz BiH i Srbije u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama „AREA“ i „ADA“. Projekat ima za cilj podizanje svijesti o ugroženim vrstama koje se nalaze na području močvare Gromiželj kao i o mogućim posljedicama neodgovornog stanovništva i zajednice na ovaj drogocjeni eko sistem. Cilj projekata je takođe i predstavljanje turističkog potencijala močvare Gromiželj. Projekat ima i prekogranični značaj s obzirom da se zaštićeno područje nalazi blizu granice sa Srbijom. Turistička organizacija Grada Bijeljina je takođe učestvovala u sklopu realizacije ovog projekta i radiće na unaprijeđenju močvare Gromiželj, te će nastaviti promovisati ovo veoma značajno područje.