SASTANAK S MLINOPRERAĐIVAČIMA O OTKUPNOJ CIJENI PŠENICE :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK S MLINOPRERAĐIVAČIMA O OTKUPNOJ CIJENI PŠENICE


Predstavnici mlinskoprerađivačkih preduzeća Semberije, na današnjem sasatanku u Gradskoj upravi Bijeljina nisu postigli dogovor o otkupnoj cijeni pšenice ovogodišnjeg roda. Dogovoreno je da se novi sastanak sa mlinarima organizuje 28. juna , na Vidovdan ujutro, kada bi mogla biti precizirana nova otkupna cijena pšenice. Prijedlozi predstavnika poljoprivrednih udruženja i mlinara kretali su se od 82 pfeniga za kilogram, koliko su tražili predstavnici udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, koje zastupa Savo Bakajlić, pa do 63 pfeniga po kilogramu, koliko predlažu mlinoprerađivači, rukovodeći se trenutnom cijenom pšenice na svjetskoj berzi i u zemljama okruženja.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, nakon sastanka sa poljoprivrednim proizvođačima i mlinoprerađivačima, izjavio je da precizna otkupna cijena pšenice još uvijek nije dogovorena, te da će uslijediti novi sastanak na Vidovdan.



“Žetva je na pragu, a prinosi će biti od 20 do 25 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Zbog enormnih poskupljenja vještačkih đubriva i goriva poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da usjevima daju neophodna hraniva. Prema nekim kalkulacijama, za proizvodnju pšenice po hektaru trebalo je izdvojiti oko 3.200 KM. Mi od mlinoprerađivača tražimo određene garancije, da otkupna cijena pšenice bude kao u Srbiji, te da se na tu cijenu dodaju transportni troškovi u iznosu od tri do četiri pfeniga po kilogramu. Agrarni fond grada Bijeljina će, takođe, obezbijediti tri pfeniga po kilogramu za isporučenu pšenicu. Uz podsticaj od 400 KM po hektaru, koliko su poljoprivrenici dobili od resornog ministarstva, mogli bismo obezbijediti otkupnu cijenu koja će pokriti proizvodne troškove”, izjavio je gradonačelnik Petrović, napomenuvši da na nestabilnost cijena brašna i hljeba umnogome utiče i to što Republika Srpska nema svoje Robne rezerve, bez čega se ne može pričati ni o ekonomskoj stabilnosti Republike Srpske.

Semberija info