NAUČNI SKUP NA FAKULTETU POSLOVNE EKONOMIJE BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

NAUČNI SKUP NA FAKULTETU POSLOVNE EKONOMIJE BIJELjINA


Ekonomski izazovi u uslovima ubrzanih globalnih promjena

Danas je u amfiteatru Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan naučni skup pod nazivom „EKONBIZ 2022“ na temu „Ekonomski izazovi u uslovima ubrzanih globalnih promjena“.

Organizatori ovogodošnjeg skupa su Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, te Privredne komore Republike Srpske i Područne privredne komore Bijeljina.
 

Profesor dr Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina rekla je da se ove godine održava jubilarni 10. po redu naučni skup, te da je  na adresu Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini pristiglo 56 prijava za naučne i stručne radove i  da  ovogodišnjem naučnom skupu prisustvuje stotinu učesnika.
-Ove godine izuzetna nam je čast i zadovoljstvo, jer nam nam je plenarni govornik profesor dr Miroslav Jovanović sa Instituta za globalne studije Univreziteta u Ženevi. Odlučili smo da na ovu temu, „Ekonomski izazovi u uslovima ubrzanih globalnih promjena“ imamo samo jedno plenarno izlaganje i da nakon toga radimo u pet odvojenih sekcija. Sve radove smo podijeli u pet grupa po naučnim oblastima i sve što je vezano za ekonomsku teoriju i praksu“, kazala je Petrovićeva.

Profesor dr Miroslav Jovanović, profesor na Institutu za globalne studije Univerziteta u Ženevi i izrazio je zadovoljstvo jer može da podijeli iskustva Švajcarske jer smatra da ovaj region nikada neće pristupiti Evropskoj uniji.

-Ovaj region treba da se priprema na takav način da iz ove situacije izvuče ono što je najbolje i treba da se uči iz iskustva država kao što su Izrael, Švajcarska, Norveška... Jer, postoji život i uspeh i izvan EU, koja je sada u velikoj krizi, jer u nazad 15 godina ne mogu ni oko čega bitnog da se dogovore. Ona je postala jedna institucija koja je nestabilna jer je bitne zemlje napuštaju i ona je nefunkcionalna. Jedna od zemalja koja je vrlo naklonjena, pogotovu RS je Izrael i od njih treba učiti mnogo više nego od ostalih“, istakao je profesor Jovanović.
Sreten Ćuzović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Niša istakao je da mu je zadovoljstvo što po 10. put učestvuje na Naučnom skupu „Ekonbiz“ , ali i što učestvuje u ovom prema njegovim riječima zadivljujućem i zastrašujućem vremenu.

-Moja današnja tema je „Digitalni čovek“, odnosno “Čovečanstvo 2“ i otvara se pitanja, da li su ove digitalne tehnologije, pored gospodara moći, globalnog prestrukturiranja naše planete zagospodarile nad svima nama“, kazao je Ćuzović.
Profesor dr Srđan Lalić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu  rekao je da „Ekonbiz“ prilika da se okupe profesori iz regiona sa ciljem da se sa ekonomskog aspekta uoči gdje se griješilo u bliskoj prošlosti i zašto se došlo u današnje stanje, ali i da se daju određene preporuke putem zaključaka kako unaprijediti ekonomiju našeg regiona, ali i naučno – istraživački rad na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.
Vera Zelenović,  profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici sa odjeljenjem u Novom Sadu izrazila je svoje zadovoljstvo jer 10 godina imaju izvanrednu saradnju sa Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina i izrazila želju da se ova uspiješna saradnja nastavi i u budućnosti.

Tanja Vujović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, kazala je da duži niz godina imaju aktivno učešće u organizovanju naučnog skupa „Ekonbiz“.
-Teme na skupu su uvek inspirativne, interesantne i izazovne za nas istraživače. Naši istraživači, ali i ja sa njima ove godine smo se bavili pitanjima tržišta rada i svim promenama koje nastaju kako u okviru zahteva koje tržište rada postavlja, odnosno bavimo se problematikom potrebe za neprekidnim usavršavanjem“, istakla je Vujovićeva.

Semberija info