ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM “DANA RUSIJE” :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM “DANA RUSIJE”


Foto: Semberija info
U prepunoj sali Centra za kulturu večeras je upriličena svečana akademija povodom “Dana Rusije”.
 
Na samom početku manifestacije, intonirane su himne Ruske Federacije, Republike Srbije i Republike Srpske, nakon čega se prisutnima  obratio Savo Cvijetinović, predsjednik Udruženja građana Srpsko - ruske zajednice “Zavet”.
 
“Dragi prijatelji, dobro došli na akademiju koju po prvi put organizuje Srpsko-ruska zajednica ‚Zavet‚, u znak zahvalnosti za ono što je Rusija činila za nas kroz vijekove, da kažemo vi ste naša braća po rodu i duhovna braća po Hristu”, rekao je Cvijetinović u svom obraćanju.


 
Prema njegovim riječima, Srbi su već odavno žrtve histerije zapadno-evropskih država, Amerike i ostalih koji se smatraju moćnima, pa “mi trpimo antisrpsku kampanju više od 30 godina”.
 
“Sada se to prelilo na Ruse i svjedoci smo, a naročito oni koji putuju po Evropi, kako se odnose zapadno-evropske države. Mi imamo obavezu da   pamtimo 2015. godinu i britanski prijedlog u Savjetu bezbjednosti – Rezoluciju o Srebrenici koja je trebala da posrami i na kraju ugasi Republiku Srpsku. Upravo Rusiji možemo da zahvalimo jer danas postojimo“, istakao je Savo Cvijetinović.


 
Srbija, kazao je on, duguje Rusiji zahvalnost, između ostalog, za svoje postojanje sa početka prošlog vijeka kada je 1914. godine Austro-ugarska objavila rat Srbiji, a Rusija stala u zaštitu Srbije, a rat dobio svjetske razmjere.
 
“Kada se vratimo 200 godina unazad, trebamo se prisjetiti i Prvog srpskog ustanka, pobjede ustanika su bile uglavnom zahvaljujući Rusiji koja je ušla u rat. Godine 1812. kada je Napoleon napao Rusiju, Rusija je morala potpisati mir sa Turskom. Ovim je Srbiji bila garantovana autonomija koju su Turci odmah pogazaili jer su računali na Napoleonovu pobjedu“, rekao je Cvijetinović.
 
On je rekao da se “Dan Rusije” obilježava u Rusiji, ali je Udruženje odlučilo  svečano obilježiti ovaj jubilej akademijom – jer je to sada najpotrebnije.
“Mislim da ruski narod niko ne može trenutno bolje razumijeti od nas. Na ovaj način želimo da izrazimo naše neslaganje sa propagandom protiv Rusije. Mi smo narod jednog korijena, ne govorimo ovde o politici niti dešavanjima u Ukrajini, ali nam je svakako žao nedužnog naroda koji strada. Posebno je tragičan sukob dva slovenska naroda nad kojim mogu da likuju samo oni koji su neprijatelji“, rekao je Cvijetinović.


 
Ljubiša Ristić, predsjednik Srpsko-ruskog udruženja “Zavet” iz Beograda, izjavio je da ovo Udruženje ima dobru saradnju sa bijeljinskim “Zavetom”, iako su formalno pravno nezavisne organizacije ali u srcu i duši imaju istu ideju koja obuhvata Srbiju, Republiku Srpsku i Hercegovinu, i one koji vole Ruse i Rusiju.
 
“Danas je teško biti na strani istine i pravde. Ovo je za nas uzvišen trenutak kada trebamo da pokažemo ljubav prema ruskom narodu. Ne samo prema ruskom, nego ljubav prema osećanju života  koji je zasnovan na veri u Boga, na tradiciji, na osećanju plemenitosti, za razliku od ovog sveta koji je sve suprotno i koji dolazi sa Zapada”, rekao je Ristić.
 
Danas je uzvišen trenutak, ali i tužan, kaže on, jer je u toku rat – specijalno vojna operacija u Ukrajini, što je, kako je rekao, rat između Rusije i Nato pakta.
 
“Rusija je napadnuta najstrašnije, ruski narod i pravoslavlje pre svega. Mi imamo obavezu da stanemo na stranu onoga što nam srce kaže, a to će, ako Bog da, biti način da se oslobodi ceo svet, ne samo slovenski i pravoslavni prostori, nego i ta nesrećna Evropa koja ide u sunovrat već dugo unazad“, naglasio je Ristić.


 
Sve prisutne na večerašnjoj akademiji “Dan Rusije” su oduševili nastupi Ivane Žigon, pjevača i kompozitora Ljube Manasijevića, vokalnog soliste Danke Stojilković i virtuoza na harmonici Dušana Sekulića.
 
Ivana Žigon pohvalila je Bijeljinu i organizatore akademije Udruženje “Zavet” na smjelosti da, kako je istakla, slavi Rusiju.
 
“Vi ste danas centar sveta. Vi slavite Rusiju. To je danas prava smelost, ali govori o istinskoj produhovljenosti, istinskim vrednostima koje se poštuju i veliko hvala Udruženju ‚Zavet‚. Hvala na pozivu da dođem ovde i budem dio svega ovoga. To isto bi trebalo da uradi svaki grad i svako selo”, rekla je Ivana Žigon.    
(Semberija info)