MINISTAR LUČIĆ I GRADONAČELNIK PETROVIĆ URUČILI KLjUČEVE ZA STANOVE ROMSKIM PORODICAMA :: Semberija INFO ::

 

MINISTAR LUČIĆ I GRADONAČELNIK PETROVIĆ URUČILI KLjUČEVE ZA STANOVE ROMSKIM PORODICAMA


Foto: Semberija info
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić, gradonačelnik Ljubiša Petrović i direktor Kancelarije "Karitasa" u BiH Danijel Bronkal, uručili su ključeve za zgradu za stambeno zbrinjavanje šest socijalno ugroženih romskih porodica u Novom naselju (Fincov salaš). Riječ je realizaciji Sporuzuma o međusobnim odnosima između Karitasa Švajcarske i Grada Bijeljina o realizaciji Projekta stambeno zbrinjavanje Roma 2018. - 2019. godine u Gradu Bijeljina, odnosno Implementacija akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja Roma i poboljšanja statusa i uslova stanovanja, kao i socijalne inkluzije. Ukupna vrijednost projekta je 484. 400 KM, od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 100. 000 KM, Karitas Švajcarske 243. 600 KM i Grad Bijeljina 140. 800 KM, a obaveza Grada bila je i da obezbijedi kompletnu infrastrukturu i potrebnu dokumentaciju.

-Ministarstvo godinama sarađuje sa Gradom Bijeljina u inkluziji romske populacije u društvo i u stambenom zbrinjavanju. Proteklih godina zajedno sa raznim donatorima i lokalnim zajednicama izdvojili smo više od 50 miliona KM za stambeno zbrinjavanje Roma, a ministarstvo ima i grantove koji se tiču zapošljavanja, zdravstvenog osiguranja i socijalne zaštite i posredstvom zavoda za zapošljavanje izdvaja skoro 600.000 KM i na taj način utiče da inkluziju romske populacije“, rekao je ministar Lučić. On je dodao da je sa gradonačelnikom Petrovićem razgovarao i o stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih lica na području grada gdje će nastojati da se riješi status oko 150 porodica koje žive u alternativnom smještaju u naselju Pet jezera.



-U pregovorima smo bili sa OEBS-om koji se obavezao ugovorom za te smještaje kada su se gradili i nadamo se da ćemo to riješiti kako bi objekti prešli u vlasništvo porodica koji u njima stanuju", rekao je Lučić. Direktor Kancelarije "Karitasa" u BiH Danijel Bronkal  je istakao uspješnu saradnju sa Ministarstvom, Gradom Bijeljina i NVO "Otaharin".

-Karitas je izdvojio 50 odsto sredstava za gradnju ovog objekta zahvaljujući donatorima, vladama Lihtenštajna i Švajcarske“, rekao je Bronkal i dodao da je ovo samo dio projekta koji ove organizacije realizuju i koji uključuje edukaciju i zapošljavanje ne samo romske populacije. Gradonačelnik Ljubiša Petrović je podsjetio da je riječ o drugoj po redu zgradi za romske porodice sa više od 30 djece. On je najavio početak gradnje još jednog objekta u septembru, s obzirom da je u toku proces izbora izvođača radova.

-U razgovoru sa ministrom pokrenuto je i pitanje rješavanja alternativnog smještaja u naselju Pet jezera, da se ti ljudi ne osjećaju kao građani drugog reda jer svake dvije godine moraju da mijenjaju dokumente. Krajnje je vrijeme da se riješi to egzistencijalno pitanje krova nad glavom", rekao je Petrović. U ime romskih porodica za dodijeljene stanove zahvalio se Senad Alimanović, koji ima petočlanu porodicu.

(Semberija info)