AGRARNI FOND GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

AGRARNI FOND GRADA BIJELjINA


Lazarević: Agrarni fond nije prešao na trezorsko poslovanje

Veliku zabunu u javnosti izazvala je izjava gradonačelnika Ljubiše Petrovića da je Agrarni fond prešao na trezorsko poslovanje. U ponedjeljak ću mu poslati zvaničan dopis da povuče ovu odluku, izjavio je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina na konferenciji za štampu koja je danas održana u Centru za kulturu “Semberija”.  Na konferenciji za štampu tim povodom oglasio se i predsjednik Komisije za poljoprivredu  i selo u Skupštini grada Bijeljina Boban Jovičević.
 

Zlatan Lazarević je izjavio da gradonačelnik nema ovlaštenja o prebacivanju Agrarnog fonda na trezorsko poslovanje, jer, kako je naglasio, postoji jasna procedura vezana za prelazak na trezorsko poslovanje, a to je skupštinska odluka, dopis resornom ministarstvu, saglasnost ministarstva. To se radi jednom godišnje, nakon čega se odobrava trezorski kod i šifra. Gradonačelnik je, praktično, donio samo odluku o načinu organizovanja lokalnog trezora koja bi imala smisla da je Agrarni fond u međuvremenu prešao na trezorsko poslovanje, jer bi se u trezoru pojavio novi korisnik, izjavio je Lazarević.

“ Agrarni fond se našao u pravnom vakuumu, što u nezavidnu poziciju može dovesti i poljoprivredne proizvođače koji bi mogli ostati bez podsticaja, a to je u ovakvoj situaciji nedopustivo. Preduzeli smo mjere i aktivnosti i od resornog ministarstva dobili smo precizna uputstva i objašnjenja, kakve su procedure vezane za prelazak na trezorsko poslovanje. U objašnjenju ministarstva se navodi da trezorski kod određuje Ministarstvo finansija i za niže korisnike lokalnog tipa, kao što je Agrarni fond. To se radi jednom godišnje i u Službenom glasniku za 2022. godinu već je objavljen spisak novih trezorskih korisnika na području cijele Republike Srpske. U protekloj godini po tom pitanju  nije ništa urađeno za bijeljinski Agrarni fond. Mi smo četvrtog novembra prošle godine imali sjednicu Skupštine grada na kojoj je gradonačelnik Petrović predložio da Agrarni fond pređe na trezorsko poslovanje. Skupštinska većina nije prihvatila taj prijedlog”, izjavio je Lazarević, naglasivši da bi to iskomplikovalo i usporilo rad i operativnost Agrarnog fonda.

“Trezorsko poslovanje usporilo bi isplatu podsticaja poljoprivrednicima na mjesec i više dana nakon donesenih odluka. Kod velikog broja korisnika javlja se i problem sa tekućim računima. Svaku grešku mi, u saradnji s bankama, ispravljamo u roku od tri dana, a to bi u trezorskom sistemu poslovanja trajalo  četiri do pet mjeseci. Ukoliko je poljoprivreda na prvom mjestu po važnosti u Semberiji, lokalna zajednica poljoprivrednicima mora pomoći na najbolji mogući način”, istakao je Lazarević, pozvavši tom prilikom  gradonačelnika Ljubišu Petrovića da potpiše i Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi koji je usaglašen 13. maja, kada su usaglašene i sve nedoumice vezano za udruženja poljoprivrednika. Odjeljenje za poljoprivredu dalo je saglasnost za pravilnik, tako da je sada na potezu gradonačelnik, izjavio je Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina, naglasivši da od gradonačelnika Petrovića traži pismenu garanciju da će sve ostati po starom, u protivnom, on je najavio i mogućnost pokretanja sudskog spora.

“Svaki avanuturizam koji ugrožava redovnu isplatu podsticaja je nepotreban i ima više politički karakter. Nadam se da do sudskog spora neće doći. Da bismo primali zahtjeve korisnika, mi moramo imati garanciju da će gradonačelnik ispuniti svoje obaveze”, naglasio je Lazarević.

 Boban Jovičević, predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo u Skupštini grada Bijeljina izjavio je da se na danas zakazanoj sjednici Komisije nije pojavio gradonačelnik Petrović, iako je Komisija trebalo da se izjasni o spornoj odluci koja je objavljena na sajtu Gradske uprave.

 “Sjednicu komisije smo prolongirali za narednu sedmicu, na kojoj ponovo očekujemo gradonačelnika Petrovića i izjašnjenje o ovoj konfuznoj odluci koja nije u saglasnosti sa Zakonom o trezoru i sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske. Plaši me da ovakve ishitrene odluke mogu dovesti u pitanje isplatu podsticaja poljoprivrednicima u ovoj godini. Komisija će zauzeti konkretan stav o ovom problemu i o tome ćemo informisati građane Bijeljine i Semberije. Budžet Agrarnog fonda je planiran na iznos od 1,7 miliona KM i to su značajna sredstva za isplatu podsticaja poljoprivrednicima”, naglasio je Jovičević. 

Semberija info