GRADONAČELNIK NIJE NADLEŽAN DA DONOSI ODLUKU O UKLjUČIVANjU U TREZORSKI SISTEM POSLOVANjA :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK NIJE NADLEŽAN DA DONOSI ODLUKU O UKLjUČIVANjU U TREZORSKI SISTEM POSLOVANjA


Foto
Dana 25.05.2022. godine na zvaničnoj stranici Grada Bijeljine je objavljena novost da je Odlukom Gradonačelnika budžetski korisnik – Agrarni fond Grada Bijeljina uključen u trezorsko poslovanje. 
 
Gradonačelnik nije donio nikakvu posebnu odluku kojom je Agrarni fond Bijeljina uključen u trezorsko poslovanje. Međutim, Gradonačelnik je donio Odluku o načinu organizovanja gradskog lokalnog trezora Grada Bijeljina broj: 02-014-1-1205/22 od 10.05.2022. godine u kojoj je u članu 4. navedeno da operativnu jedinicu: „Ostali korisnici budžeta Grada“ između ostalih nabrojanih organizacionih dijelova čini i Agrarni fond.
 
Donošenje ovakve odluke Gradonačelnika nije u skladu sa zakonom i propisanim nadležnostima Skupštine grada i Gradonačelnika. Pored toga, odluka je u praksi nesprovodiva, tako da ovaj pravni avanturizam Gradonačelnika može dovesti u pitanje isplatu podsticaja za poljoprivrednike u 2022. godini.
      
I sam Gradonačelnik je potvrdio da je Skupština grada nadležna za donošenje ove odluke, imajući u vidu da je dva puta upućivao na razmatranje i usvajanje Skupštini Grada prijedlog Odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Agrarnog fonda Grada Bijeljina, za čije usvajanje nije dobijao potrebnu podršku.
 
Pored toga, Bijeljina je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj gdje je Gradonačelnik dao sebi za pravo da samostalno donese Odluku o uključivanju u trezorski sistem poslovanja. U svim drugim lokalnim zajednicama, Skupština grada je donosila ovu odluku.
 
Takođe, pozivanje na usvajanje Akcionog plana za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske broj RV066-21 od 29.12.2021. godine od strane Skupštine grada, je neosnovano, imajući u vidu to da je na istu sjednicu kada je upućen i usvojen predmetni Akcioni plan, sam Gradonačelnik uputio i prijedlog Odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Agrarnog fonda Grada Bijeljina na razmatranje i usvajanje, za čije usvajanje ponovo nije dobio potrebnu većinu.
 
Odluka o načinu organizovanja gradskog lokalnog trezora Grada Bijeljina broj: 02-014-1-1205/22 od 10.05.2022. godine koju je donio Gradonačelnik suprotna je i Odluci o budžetu Grada Bijeljina za 2022. godinu i nikakve odluke u vezi uključivanja u trezorsko poslovanje ne mogu se donositi sredinom godine, nego samo prilikom usvajanja budžeta ili rebalansa budžeta.
 
Ovo je važno istaći iz razloga što trenutno u budžetu Grada Bijeljina za 2022. godinu ne postoji potrošačka jedinica ,,Agrarni fond“, niti postoji samostalni kod u budžetu za Agrarni fond, tako da ne postoji mogućnost trezorske isplate sredstava sa potrošačke jedinice Agrarnog fonda, a što potvrđuje ranije iznijetu tezu da je u pitanju pravni avanturizam koji sasvim sigurno može ugroziti isplatu podsticaja poljoprivrednicima grada Bijeljina za 2022. godinu.
 
Imajući u vidu sve navedeno, izvijesno je da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog, te da će donošenje ove odluke biti osporeno pred nadležnim Sudom.