JU BANjA DVOROVI MORA NAĆI STRATEŠKOG PARTNERA :: Semberija INFO ::

 

JU BANjA DVOROVI MORA NAĆI STRATEŠKOG PARTNERA


Odbornici Skupštine grada Bijeljina razmatraće na predstojećoj tematskoj sjednici, 8. juna, Informaciju o trenutnoj situaciji u Javnoj ustanovi ,,Banja Dvorovi'', a sve sa ciljem kako bi se pronašlo rješenje da ovaj dijamant Semberije pronađe strateškog partnera.

Ovo je dogovoreno na današnjem međustranačkom dogovoru svih stranaka u Skupštini grada Bijeljina, a na prijedlog Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“.



Ono što je bitno naglasiti da ,,Banja Dvorovi'' normalno radi, da su bazeni počeli sa radom, te da ovu inicijativu ne treba shvatiti kao problem u Banji, nego kao potrebu pronalska strateškog partnera sa ciljem novih investicija kako bi Banja radila u što boljem kapacitetu i da bi se privukle nove investicije. 

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina, rekao je da će na dnevnom redu sjednice, uz Informaciju o trenutnoj situaciji u JU ,,Banja Dvorovi'', biti i prijedlog mjera za revitalizaciju ovog preduzeća.  
„Ono što javnost treba da zna da u ,,Banji Dvorovi'' nije nikakvo alarmantno stanje. Očigledno da lokalna zajednica nema dovoljno novca za ulaganje u ,,Banju Dvorovi'' kako bi ona bila kakva i treba da bude“, naglasio je Đurđević.
Prema njegovim riječima, banjski turizam je primamljiv kako za grad, tako i regiju i Republiku Srpsku, a ,,Banja Dvorovi'' je velika razvojna šansa za Bijeljinu. 



Đurđević je podsjetio da je o temi ,,Banje Dvorovi'' već razgovarano u Vladi RS, te da su tom sastanku, osim njega, prisustvovali gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i direktor ,,Banje Dvorovi'' Milorad Zekić, navodeći da u vezi ,,Banje Dvorovi'' očekuje razumijevanje i Gradske uprave, a ničiju opstrukciju.
 

„Imamo više koncepta. Jedna od opcija je prenos na Vladu RS, uz garancije u vezi ulaganja, zapošljavanja novih radnika i stavljanja preduzeća na zdrave noge. Druga opcija je neka vrsta javno-privatnog partnerstva“, precizirao je Đurđević komentarišući naše pitanje koja su to moguća rješenja kada je u pitanju JU ,,Banja Dvorovi''.

Đurđevićevo lično mišljenje je da je najbolje rješenje da se ,,Banja Dvorovi'' prenese na Vladu RS, ističući da je Banja ogroman potencijal koji treba iskoristiti. 

Milorad Zekić, direktor ,,Banje Dvorovi'', izrazio je očekivanje da će se pronaći strateški partner za ,,Banju Dvorovi'', ističući da nema potrebe da ovu temu bilo ko politizuje. 
„Zadovoljan sam zbog dogovora da se održi tematska sjednica kada je u pitanju JU ,,Banja Dvorovi''. Ništa se ne dešava alarmantno, Banja sasvim solidno i dobro funkcioniše. Sezona je u toku i biće u punom jeku jun, jul i avgust“, istakao je Zekić. 

On očekuje da će Banja odlično raditi i u septembru i oktobru, kao i prošle godine, kada je radila u punom kapacitetu, komercijalno, za Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite.  
„Ovo je tema o kojoj je trebalo mnogo ranije pričati. Bitno je  pronaći strateški partner kako bi, uz nove investicije, ,,Banja Dvorovi'' funkcionisala u svom najboljem svjetlu“, rekao je Zekić. 

Ako se ovo pitanje riješi bez politizacije ovog pitanja, napomenuo je Zekić, moglo bi doći do zapošljavanja novih radnika, njih oko 100, te do povećanja kapacitete Banje sa sadašnjih 104 ležaja na više od 300.
„Nadam se da ćemo na sjednici pronaći najbolje rješenje za ,,Banju Dvorovi'', koju niko ne može odnijeti sa tog prostora niti može odnijeti termalnu vodu. Imamo jednu bušotinu koju koristimo sa 75 stepeni Celzijusa i drugu sa 85 stepeni“, kaže Zekić. 

Prema njegovim riječima, postoje već urađeni određeni projekti, među kojima je i projekat za flaširanje vode, ali je neophodno pronaći strateškog partnera, s obzirom da od strane Grada Bijeljina u proteklom periodu nije bilo ulaganja.



Semberija info - Z. Kusmuk