BIJELjINA: Zašto kasni zaprašivanje komaraca, izbor higijeničarske službe i deratizacija? :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Zašto kasni zaprašivanje komaraca, izbor higijeničarske službe i deratizacija?


Sreten Vučković: Opstrukcije u postupku javnih nabavki  nanose  štetu svim građanima.

Govoreći o javnim nabavkama koje se odnose na Higijeničarsku službu grada Bijeljina i dezinsekciju, kao i o razlozima što do današnjeg dana nisu potpisani ugovori o njihovoj realizaciji, Sreten Vučković iz Odjeljenja za privredu Gradske uprave Bijeljina na konferenciji za štampu izjavio je da se radi o specifičnim javnim nabavkama koje se tiču zbrinjavanja pasa lutalica sa područja grada i zaprašivanja komaraca.

„Gradska uprava je na vrijeme pokrenula javne nabavke koje se tiču rada Higijeničarske službe i zaprašivanja komaraca. Što se tiče Higijeničarske službe, a njen trogodišnji  rad, za ovu i dvije naredne godine, podrazumijeva izdvajanje 420.000 KM budžetskih sredstava sa PDV-om. Javna nabavka je pokrenuta 24. decembra 2021. godine. Odmah po objavljivanju javne nabavke uslijedila je žalba koja je upućena u Kancelariju za žalbe. Kancelarija za žalbe odbila je pomenutu žalbu, jer firma koja se žalila nije uplatila taksu, da bi se mogla izjašnjavati po žalbama. Nakon toga nastavljen je postupak javne nabavke, da bi 28. marta ove godine druga firma uložila žabu, i to, pola sata prije otvaranja ponuda, odnosno tri dana nakon preuzimanja tenderske dokumentacije. I ovu žalbu kancelarija za žalbe je odbila, jer nije bila uplaćena taksa da bi se moglo odlučivati po žalbama. Nakon toga javna nabavka je nastavljena, da bi 16. maja ove godine bila donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Nakon toga ponovo je uslijedila žalba na pomenutu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Kao što sam i rekao, u pitanju su specifične javne nabavke, koje se odnose na bezbjednost sugrađana, prije svega, djece. Razumijemo i shvatamo to da treba pokazati razumijevanje kada postoji pravni osnov za ovakvo ponašanje. Međutim, u cijeloj proceduri ulažu se žalbe, ne uplaćuje se taksa, što predstavlja tipičnu opstrukciju kada su u pitanju ove javne nabavke“, izjavio je Vučković, naglasivši da javni interes treba da bude iznad svega drugoga.

Vučković je tom prilikom  apelovao i na nesavjesne građane  koji kućne ljubimce, kada ih se žele odreći, dovoze u grad, što, kako je rekao, dodatno ugrožava bezbjednost sugrađana, a problem je i u tome što ni susjedne opštine nemaju higijeničarske službe.

„Još jednom želim istaći da firme koje učestvuju u javnim nabavkama imaju pravo da ulože žalbu, ukoliko postoji pravni osnov za to, a ne da djeluju opstrukciono i da usporavaju ovaj postupak. Što se tiče druge javne nabavke, a riječ je o dezinsekciji na području grada Bijeljina, ta javna nabavka je pokrenuta na vrijeme, već devetog februara ove godine. Već 21. marta imamo uloženu žalbu i ona je djelimično uvažena, tako da je postupak vraćen na početno stanje. Gradska uprava je ponovo raspisala javnu nabavku, te ukoliko sve protekne kako svi želimo, već polovinom juna komisija će pregledati sve prispjele ponude i izvršiće izbor najpovoljnijeg ponuđača za vršenje ove usluge. Nadam se da će izostati neosnovane žalbe i da će ovaj posao biti uspješno realizovan. Riječ je o javnoj nabavci vrijednoj 250.000 KM, sa PDV-om, istakoa je Vučković.

Što se tiče deratizacije, Vučković je podsjetio da je javna nabavka, takođe, u toku,  istakavši da se ona obavlja dva puta godišnje i da je za tu namjenu u budžetu planirano 70.000 KM.


Semberija info - Lj. Ljubojević