AGRARNI FOND BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

AGRARNI FOND BIJELjINA


Poštavani poljoprivredni proizvođači!
 
Kao što smo i obećali da ćemo vas redovno obavještavati o aktivnostima bitnim za podršku vaše djelatnosti, podsticijama u poljoprivrednoj proizvodnji, tako želimo da vas obavijestimo o aktivnostima u zadnjih sedam dana!
U prošli petak, 20.05.2021. godine, na prijedlog Agrarnog fonda Bijeljine, u velikoj sali Gradske uprave  održana je dodatna javna rasprava sa udruženjenjima poljoprivrednika Semberije, na kojoj su usaglašeni sporni stavovi između Agrarnog fonda i gradonačelnika oko nekih uslova podsticaja za koje su postojali različiti prijedlozi i koji su počeli da se provlače kroz javno mnjenje, a zbog kojih Odjeljenje za poljoprivredu nije dalo saglasnost na prvi prijedog Pravilnika. Naravno, do usaglašavanja je došlo uz pomoć udruženja poljoprivrednika koja su za svaki sporni prijedlog dali svoje mišljenje i koje je postalo konačan prijedlog za budući Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za 2022. godinu, a sazivanje dodatne javne rasprave se pokazalo kao svrsihodno i najpoštenije rješenje.

Poslije toga smo u utorak 24.05.2022. godine održali sjednicu UO Agrarnog fonda i usvojili drugi prijedlog Pravilnika sa usaglašenim stavkama sa dodatne javne rasprave.

Danas je za taj prijedlog Pravilnika na adresu Agrarnog fonda stigla i saglasnost Odjeljenja za poljoprivredu, te je on odmah upućen gradonačelniku na potpis. Sve gore navedeno je razlog što Pravilnik nije usvojen do 15. maja kako je bilo planirano, ali ono što je najvažnije za poljoprivredne proizvođače taj posao je priveden kraju i ostalo je samo da Pravilnik gradonačelnik potpiše, jer više nema ništa sporno. Ovo je, prije svega, važno za poljoprivredne proizvođače koji su od početka godine pretrpjeli razne vidove štete, jer da bi aplicirali za pomoć od Agrarnog fonda mora Pravilnik stupiti na snagu!

Kao što smo naveli, ono što je najvažnije za poljoprivrednike je činjenica da je posao oko Pravilnika završen 99% i da je on za ovu, 2022. godinu, donio dosta pogodnosti, koje bi trebale bar malo da ublaže trenutne nedaće sa kojima se poljoprivrednici susreću u aktuelnoj situaciji! 
 
Takođe, moramo iskoristiti ovo obraćanje i za otklanjanje nedoumica koje su se pojavile u javnosti proteklih dana vezane za  prelazak Agrarnog fonda na trezorsko poslovanje, odnosno nakon saopštenja kabineta gradonačelnika, jer smo dužni da vas informišemo o pravom stanju činjenica i otklonimo bilo kakvu mogućnost opstrukcije u radu Agrarnog fonda koja bi samo vama nanijela štetno dejstvo!
 
Kao prvo, trezorsko poslovanje lokalnih institucija se uvodi uz saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, koje uz saglasnost za proširenje Registra trezorskih jedinica lokalne zajednice dodjeljuje i trezorski kod (kućicu) te jedinice! Faktički se tim činom predmetna jedinica unosi u trezorski sistem!
 
Kao drugo, prije obraćanja Ministarstvu finansija Republike Srpske za unošenje nove trezorske jedinice, gradonačelnik mora da obezbijedi Odluku o prelasku te jedinice na trezorski sistem poslovanja od strane Skupštine grada Bijeljina!

Gradonačelnik nije obezbijedio tu Odluku!
Prema mojim informacijama, gradonačelnik je kontaktirao Ministarstvo finansija RS i interesovao se da li može Agrarni fond da ubaci u sistem trezorskog poslovanja bez Odluke skupštine grada i dobio je negativan odgovor!
 
Kao treće, iako je znao da od svega gore pobrojanog ima samo volju da Agrarni fond stavi pod svoju apsolutnu kontrolu, iako je osnivač Agrarnog fonda Skupštna grada Bijeljina, gradonačelnik je uzeo papir i napisao ,,Odluku" o prelasku Agrarnog fonda na trezorski sistem poslovanja i udario pečat!

Bukvalno se mora konstatovati da je Odluka samo napisana, jer riječ donijeta nije adekvatna, pošto od procedure nije ispoštovano ništa!

S obzirom da nisu obezbijeđene zakonske procedure, gradonačelnik je u ovom slučaju ušao u zonu za pravnog nasilja i napisao NIŠTAVNU Odluku!

Opet je podcijenio Skupštinu grada Bijeljina, pokušavajući da je preskoči, pokušao je da dezavuiše Agrarni fond u svom obrazloženju, iako je u 2021. godini učinjen veliki pomak u njegovom radu i ostvareni najuspješniji rezultati od osnivanja!

Bez obzira što je u 2021. godini Agrarni fond isplatio podsticaj za rekordnih 2.300 poljoprivrednih proizvođača, sa rekordnim visinama iznosa po grantovima podsticaja, isplatio rekordnih 1,5 milona KM, podijelio krečnjak bez i jedne jedine primjedbe, gradonačelnik je sebi dao komoditet da loše ocjenjuje naš rad u protekloj godini! Insinuacije o radu Agrarnog fonda su mu, najblaže rečeno, sramotne i jako nam je žao zbog toga, ali se nadamo da to neće uticati na kvalitet naših usluga poljoprivrednicima Semberije u narednom periodu! Ipak su  i Gradska uprava i gradonačelnik i Agrarni fond, prije svega, servis svih građana Semberije, pa i poljoprivrednih proizvođača!

Stoga se nadam da će gradonačelnik hladne glave dobro razmisliti, vratiti se u zakonske okvire i svoje nadležnosti staviti u funkciju, a ne u opstrukciju poljoprivrednih proizvođača, jer je kao i ja dijete sa sela’’, navodi direktor Agrarnog fonda dipl.ing.maš. Zlatan Lazarević.