U SEMBERSKOM SELU KOJČINOVAC :: Semberija INFO ::

 

U SEMBERSKOM SELU KOJČINOVAC


Uklonjena i deaktivirana  bomba iz Drugog svjetskog rata

Pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, uz prisustvo pripadnika Gradskog odsjeka Civilne zaštite, pripadnika policije, vatrogasne i medicinske ekipe bezbjedno su danas deaktivirali avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena na  imanju u selu Kojčinovac.
 

Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite kaže da su pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite do sada najmanje desetak puta vadili slične avionske bombe na ovom području.
 “Bomba je sovjetske proizvodnje, što je karakteristično za ovo područje iz tog perioda. Prebacili smo bombu do mjesta za uništavanje, gdje će biti i uništena. Bomba je pronađena  na manjoj dubini u zemljištu, težine oko dvadesetak kilograma, u kojoj punjenje eksploziva iznosi oko sedam kilograma. Bomba je u zemlji bila više od sedamdeset godina i na njoj su se nalazili mehanički upaljači. Naši stručnjaci su procijenili da možemo izvršiti dislokaciju i uništenje. Pomjeranje je izvedeno uz sve neophodne bezbjednosne mjere. Pomogli su nam pripadnici Policijske stanice Janja i oni su na profesionalan način obavijestili stanovništvo, regulisali su i soabraćaj. Imali smo i podršku Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina i Profesionalne vatrogasne jedinice Bijeljina”, kaže Dragan Kos, podsjetivši da je prije pet do šest godina na području Doboja pronađena avionska bomba teška oko hiljadu kilograma. Na teritoriji Republike Srpske u protekle dvadeset i četiri godine pronađeno je i uspješno deaktivirano oko 150 avio - bombi, izjavio je Dragan Kos.
 

Milenka Simić, mještanka Kojčinovca, kaže da je prije petnaestak dana u svojoj bašti otkrila avionsku bombu.
“Sadila sam paprike s komšijama i sestričinom. Godinama smo tu orali i frezali. Bog sami zna od kada je bomba bila u zemlji. Prilikom sadnje paprika motikom sam zakačila metalni predmet. Nisam znala o čemu je riječ. Komšija je pozvao policiju i onda je to mjesto obezbijeđeno.  Srećom, sve je prošlo bez posljedica”, kaže Milenka Simić. 

Semberija info