ODLUKOM GRADONAČELNIKA AGRARNI FOND JE U TREZORSKOM POSLOVANjAU GRADA :: Semberija INFO ::

 

ODLUKOM GRADONAČELNIKA AGRARNI FOND JE U TREZORSKOM POSLOVANjAU GRADA


Na osnovu preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Odlukom gradonačelnika Ljubiše Petrovića budžetski korisnik – Agrarni fond Grada Bijeljina uključen je u trezorsko poslovanje.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, dala preporuku Gradonačelniku da obezbijedi da se u sistem trezorskog poslovanja uključi budžetski korisnik Agrarni fond Grada Bijeljina, u skladu sa članom 6. Stav 12. Zakona o trezoru.

Skupština grada je u dva navrata odbila da postupi prema ovim preporukama, iako su odbornici na 11. sjednici, većinski sa 22 glasa „za“, usvojili Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske broj PB066-21 od 29.12.2021. godine, u kojem je, između ostalog, predviđena realizacija preporuke vezane za uključivanje Agrarnog fonda u sistem trezorskog poslovanja.

Gradonačelnik na ovaj način, pored organizacije trezora, primjenjuje ovaj Akcioni plan, odnosno, preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora.

„Trezorsko poslovanje doprinosi finansijskoj disciplini i podrazumijeva kontrolu utroška sredstava, što znači da će sredstva, koja su namijenjena na primjer za plate, morati biti uplaćena za plate, poreze i doprinose, a nikako, za zamjenu stolarije ili bilo čega drugog što neko u tom trenutku smatra bitnim. Sa prelaskom na trezor, takvih situacija neće biti. Isto tako, novi način poslovanja onemogućiće nepotrebno zapošljavanje“, naglasio je Petrović.