“BIJELjINA GAS” UPOZORILA GRADSKU UPRAVU :: Semberija INFO ::

 

“BIJELjINA GAS” UPOZORILA GRADSKU UPRAVU


Foto
Izražavamo zabrinutost postupcima gradonačelnika koji je propustio da u prijedlogu budžeta ili kasnijim prijedlogom odluke o isplati novčanih sredstava predvidi i uplati sredstva od 628.712,14  KM, koja su još 2021. godine trebala biti prebačena  Bijeljina gasu DOO kao refundacija za legalizaciju distributivnog gasnog sistema u Bijeljini.


 

Razlozi za ovakvo ponašanje gradonačelnika su nejasniji, tim prije, što se u najavi tužbe navodi da se gradonačelnik Ljubiša Petrović već ,,pismeno i usmeno“ izjasnio da ,,dug nije sporan“ ,,o čemu postoji valjana dokumentacija“ i izražava sumnja da se radi o svjesnoj i namjernoj ,,zloupotrebi upravnog postupka“. ,,Gradonačelnik , kao lice koje upravlja suvlasnikom preduzeća (opština Bijeljina 20%), do danas nije pružio suvislo opravdanje za kašnjenje u prenosu ovih sredstava iako je isto obećao u više navrata, usmeno i pismeno, raspolaže sredstvima na računu“ kaže se u pojašnjenju najave tužbe.
 
O postojanju duga Skupština grada do nedavno nije imala saznanja, sve dok od strane advokata Bijeljina gasa nismo obaviješteni da dug postoji. Advokat Bijeljina gasa je 20. maja ove godine najavio da će, ukoliko sredstva ne budu uplaćena do 1. juna. pokrenuti tužbu i tražiti naplatu zateznih kamata, što će gradskom budžetu proizvesti dodatnu štetu.


 

Skupština Grada je nakon saznanja za postojanje duga, na više zasijedanja, bezuspješno, upozoravala gradonačelnika da Grad može doći u ovakvu situaciju i samoinicijativno 14. aprila usvojila prijedlog inicijative odbornika Miroslava Milovanovića: „Da se u rebalansu budžeta za 2022. godinu uvrsti iznos od 628.712,14 KM preduzeću Bijeljina Gas d.o.o. Bijeljina koliko iznosi refundacija sredstava plaćanja naknada, taksi i slično. Plaćanje je u skladu sa ugovorom o osnivanju.“ Takođe, Predsjednik Skupštine grada se obratio dopisom ka Bijeljina gasu, uz molbu za razumijevanje i odgodu tužbe do usvajanja prijedloga rebalansa budžeta za 2022. godinu, kada će odbornici u Skupštini grada, amandmanskim djelovanjem u okviru svojih nadležnosti obezbijediti pomenuta sredstva.
 
Nažalost, ni to nije urodilo plodom, te je zbog navedenih razloga grad Bijeljina u ovom trenutku suočen sa ozbiljnom tužbom i narušavanjem odnosa sa Srbija Gasom kao većinskim vlasnikom preduzeća BN Gas.