PRIKAZAN KRATKI FILM UČENIKA EKONOMSKE ŠKOLE :: Semberija INFO ::

 

PRIKAZAN KRATKI FILM UČENIKA EKONOMSKE ŠKOLE


Foto: Semberija info
U Centru za kulturu „Semberija“ večeras je prikazan kratki film koji su u sklopu UPSHIFT projekta snimili učenici Ekonomske škole u Bijeljini.

UPSHIFT program je nastao u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 zemalja svijeta. Ovogodišnju, petu po redu UPSHIFT-ovu radionicu implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke uz finansijsku podršku USAID-a u BiH i saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Cilj projekta je animirati mlade na društveno aktivno ponašanje. Tokom priprema učenici su imali zadatak da uoče određenu formu društveno štetnog ponašanja u svojoj lokalnoj zajednici, da ga zajedno analiziraju, ponude potencijalne mogućnosti rješavanja problema te pronađu efikasan način na koji svoja saznanja mogu predstaviti široj društvenoj zajednici.

Među pet timova čije su ideje nagrađene i podržane grant sredstvima našli su se i učenici Ekonomske škole u Bijeljini okupljeni u timu pod nazivom  „Respect“ koji čine: Katarina Stević, Jelena Petrić, Nikolina Lancuški, Dragan Vulin i Katarina Božić. Oni su u projekat ušli sa temom „Kako smanjiti prisutnost nasilja i podići svijest o samom postojanju nasilja i njegovim posljedicama u adolescentskim partnerskim vezama“.



Kao rezultat pobjedničke ideje nastao je kratki film na temu nasilja u adolescentskim partnerskim vezama pod nazivom „Kad ljubav boli“. Sve aktivnosti oko nastanka filma, tokom prethodna dva mjeseca izuzev snimanja i montaže, obavili su članovi tima Respect.

-Tema je jako osjetljiva, o njoj se ne govori često jer se uvijek u fokus stavljaju odrasli i nasilje u njihovim vezama. Zato smo se mi odlučili posvetiti adolescentima. Sami smo svjedoci velikog broja slučajeva nasilja u adolescentskim vezama. Iz tog razloga smo odlučili dići glas i skrenuti pažnju javnosti i samih adolescenata na ovaj problem kao i na načine kako se on može riješiti. Mladi koji su žrtve u ovakvim vezama postaju asocijalni, gube povjerenje u sebe i druge, gube samopouzdanje i samopoštovanje kao i predstavu kako ljubav zapravo treba da izgleda“, rekla je za „Semberija INFO“ Katarina Stević, predsjednik Savjeta učenika JU Ekonomska škola Bijeljina.

(Semberija info)