PROMOTIVNA KAMPANjA :: Semberija INFO ::

 

PROMOTIVNA KAMPANjA


Lako je smanjiti brzinu!

U velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina, danas je održano predavanje za učenike osnovnih i srednjih škola, na kojem su govorili Milan Srdić i Bojan Šuvira. Oni su na osnovu ličnog iskustva govorili o posljedicama saobraćajnih nezgoda.


Nikola Tomić, rukovodilac odsjeka za vozače, puteve i vozila, rekao je da je  predavanje koje je održavno danas u Bijeljini  u sklopu projekta „Kada se život preokrene“, a koje se radi sa invalidnim  licima, a koji su invaliditet zadobili prilikom saobraćajne nezgode.
Milan Srdić iz Novog Sada i Bojan Šuvira iz Bijeljine, nastradali su u saobraćajnim nezgodama, Milan prije 14 godina u nezgodi prilikom vožnje skutera, a Bojan prije 10 godina u automobilskoj nezgodi, gdje je bio na mjestu na mjestu suvozača, a koja nastala zbog nepažnje vozača koji je bio pod dejstvom alkohola i vozio neprikladnom brzinom. Obojica su prilikom nezgoda ostali paralizovani, ali ih to nije spriječilo da nastave da vode normalan život.
Nakon predavanja, a u sklopu promotivne kampanje „Lako je smanjiti brzinu“, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića postaljeni su biciklistički poligoni za obuku djece o ponašanju u saobraćaju, kao i simulatori prevrtanja vozila, kosa ravan i odgovarajuća policijska oprema. Takođe, bila je i organizovana nagradna igra za građane, a nagrade su bile auto sjedišta za djecu.


Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja, kazao je da je važno da se podigne svijest kod građana koliko je bitno da se vozi propisnom brzinom, jer na osnovu indikatora koje radi Agencija za bezbjednost saobraćaja, evidentno je da je 64 odsto prekoračenje brzine u naseljenim mjestima, dok je 52 odsto, van naseljenog mjesta.
-Važno je da preko mlađih učesnika pokušamo, jer mi stariji jako teško mijenjamo našu svijest, ali preko mlađih učesnika možemo najbrže da utičemo i da dođemo do glava njihovih roditelja koji će sutra uzeti u obzir, da svaki km/č kada se smanji brzina potencijalno utiče na bezbjednost u saobraćaju“, istako je Petrović.
Mladen Arsenović, šef Kabineta gradonačelnika Bijeljine, zahvalio se svim učesnicima, posebno Agenciji za bezbjednost saobraćaja i direktoru Mladenu Petroviću, AMS RS, MUP-u RS što su prepoznali Bijeljinu kao grad gdje bi se ova kampanja mogla provesti.

-Gradska uprava Grada Bijeljina će i dalje sa svojim odjeljenima učestvovati u podizanju bezbjednosti u saobraćaju kroz razvijanje saobraćajne infrastrukture, a koja je u Bijeljini veoma kompleksna i komplikovana zbog ekspanzije grada“, istakao je Arsenović i dodao da će sve akcije i manifestacije koje su usmjerenena bezbjednost u saobraćaju Gradska uprava Grada Bijeljina će podržati.

Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra u Ministarstvu saobraćaja i veza RS rekao je kampanja „Lako je brzinu smanjiti“ ima za cilj da se utiče na svijest i ponašanje vozača u smislu poštovanja ograničenja brzine i važećih propisa utvrđenih zakonskim i podzakonskim aktima.
Jelica Lubura iz AMS RS, rekla je da je neprilagođena i nepropisna brzina kretanja, jedna od osnovnih uzroka nastanka saobraćajnih nezgoda i raznim istraživanjima je dokazano, da oni vozači koji ne poštuju ograničenje brzine, ne poštuju ni druge saobraćajne propise.

Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja rekao je da je stanje bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave Bijeljina tokom 2021. godine u ovom periodu, odnosno u prva četiri mjeseca ocjenjeno je kao povoljno, prije svega zbog značajnog manjeg  broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim i teže povrijeđenim licima. 

Semberija info