FUNKCIONISANjE TOPLANE U INTERESU SVIH :: Semberija INFO ::

 

FUNKCIONISANjE TOPLANE U INTERESU SVIH


Foto
Gradonačelnik Ljubiša Petrović razgovarao je danas sa radnicima “Gradske Toplane“o pronalasku rješenja i sprečavanju stečaja ovog preduzeća. Sastanku su prisustvovali i funkcioneri Skupštine grada.

Povod organizovanja sastanka je odluka skupštinske većine da na prethodnoj sjednici Skupštine sa dnevnog reda skinu tačku koja se odnosila na odobravanje novčanih sredstava za bijeljinsku Toplanu.

Ova sredstva, kako je kazao gradonačelnik Petrović, moraju biti obezbijeđena, kako Toplana ne bi otišla u stečaj, a radnici na ulicu.

„Danas smo se dogovorili da svi radnici Toplane u petak dođu ispred i u Centar za kulturu kako bi ispratili tok sjednice Skupštine grada. Ova tačka je već u dva navrata skinuta sa dnevnog reda i, kako je i predsjednik Skupštine rekao, nadamo se da će razum prevladati i da će odbornici, na vanrednoj sjednici, donijeti odluku o odobravanju sredstava Toplani“.

Gradonačelnik je najavio da će u rebalansu budžeta planirati i dodatna sredstva za ovo preduzeće i da, zajedno za radnicima i rukovodstvom, treba razgovarati o postojećim problemima, što do sada nije bila praksa.
Predsjednik Sindikata u Gradskoj toplani Saša Stanišić očekuje da će odbornici usvojiti odluku o pomoći ovom preduzeću, jer kako kaže, novčana sredstva su neophodna za izmirenje zaostalih obaveza na osnovu sudskog poravnanja iz prethodnih godina.



"Vjerujem da će nam čelnici Grada pomoći da se situacija riješi u našu korist. Mi trenutno imamo platu redovno, ali nailazi period u kojem nemamo naplatu već zavisimo od pomoći lokalne zajednice. Najviše bi nam značilo da se riješimo duga i dobijemo subvencije za remont", rekao je Stanišić.

Predsjednik Skupštine grada naglašava da je sam dolazak svih pokazao da je viši interes da se politika ostavi po strani i da Toplana nastavi da funkcioniše.

„Jutros je održan međustranački sastanak, nakon kojeg je najavljeno da će u petak, 13. maja, biti održana vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj bi odbornici trebalo da odluče o dodjeli novčane pomoći za Gradsku toplanu, a na kojem se gradonačelnik nije ni pojavio. Za današnji sastanak saznao sam iz medija što nije dobro, treba sjedati za sto i dogovarati se“, naglašava Đurđević.

Direktor Gradske toplane Rade Hadži-Stević podsjetio je da je ovo preduzeće dobavljaču dužno 609.000 KM, koje trebe uplati dobavljaču d.o.o. „Ilić trgovina“, prema kojem ima dugovanja iz prethodnog perioda, napravljena za vrijeme bivšeg rukovodstva.

"Sazvao sam ovaj sastanak kako bi predstavnici grada, radnicima saopštili šta da očekuju i da li će njihova radna mjesta biti očuvana. Čuli smo da je sjednica zakazana za petak i nadamo se pozitivnom ishodu i da odluka o pomoći Toplani biti usvojena. Naravno, time neće biti riješeni svi problemi Toplane, potrebna su nam ogromna finansijska sredstva, budući da imamo zastarjelu mrežu", rekao je Hadži-Stević.