NARODNA BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“ BIJELjINA I KNjIŽEVNI KLUB „JOVAN DUČIĆ“ BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

NARODNA BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“ BIJELjINA I KNjIŽEVNI KLUB „JOVAN DUČIĆ“ BIJELjINA


Foto
Večeras su Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina i Književni klub „Jovan Dučić“ Bijeljina  u velikoj sali Narodne biblioteke „filip Višnjić“ organizovali postuhumno promociju knjige „Sudbinski krugovi“ autora Valentin(o) DiV Rakića.

Profesor dr Cvijetin Ristanović, recenzent knjige „Sudbinski krugovi“  portal „Semberija info“, rekao je da je knjiga nastala prije 13 godina i da sa sigurnošću ne znaju kada ju je završio, ali da je na prvim stranicama rukopisa, stajalo jun, 2009. godina.



-Ja sam njegov rukopis pažljivo pregledao i napisao svoje mišljenje o njemu, a tom rukopisu sam stavio naslov „Neobične priče o običnim ljudima“. Naziv „Neobične priče“ potiče od toga, jer je autor u svojoj knjizi spojio gotovo nespojivo, on je u brak uveo jednu ženi, djevojku, rodom iz Trnove, koja je u ranoj mlaosti pristupila SKOJ - u, a zatim Komunističkoj partiji, a u Partizanskim jedinicama obavljala dužnost ratne bolničarke, a za muža je dobila ratnog zarobljenika koji je učestvovao u Njemačkoj  Hitlerovoj soldateski. Dva bića koja se po svemu razlikuju spojila je ljubav i oni su u braku bili punih 55 godina. To je zaista zadivljujuće“, rekao je profesor Ristanović i dodao da je Valentin Rakić imao poseban dar, da od činjenica, dokumenata stvara literaturu.

-Najbolja definica za njegovu knjigu bi bila, da je to sinteza literarnog i dokumentarnog,  u smislu preobražavanja istinitih činjenica u literarnu materiju. Literatura nije ono što priča priču koja se odnosi samo na likove u romanu, umjetnički roman dobija svoju vrijednost tek ako te iste emocije koje je imao autor dok ih je pisao prenese na čitaoca. Niko od autora ne piše ako ne misli o čitaocu. Najveći zadatak svakog pisca, jeste da uspostavi dobru komunikaciju sa čitaocem, a Valentin je to znao“, istakao je Cvijetin Ristanović.



Miodrag Rakić, sin preminulog pisca Valentina Rakića kazao je da njegovog oca zadesila smrt između završetka i objavljivanja knjige „Sudbinski krugovi“.

-Ja sam sasvim slučajno naišao na njegov rukopis, ali uvijek sam znao da na nečemu radi, ali u kojoj je to fazi i dokle je došlo nisam znao. Sređujući njegov računar na kome je radio, pronašao sam ovaj rukopis, pročitao sam ga u jednom dahu i odlučio sam da ugleda „svjetlost dana“ . Zahvaljujući izdavačima iz prosvete, iz Rudog ,svih prijatelja i dobrih ljudi koji su mi pomogli da ovo dovedem do kraja, mi danas imamo predstavljanje ove knjige“, kazao je Rakić.



Ivana Spasojević, direktorica Narodna biblioteke „Manojlo Ilić“ Rudo rekla je da je njihova biblioteka izdavač knjige „Sudbinski krugovi“.

-Ja sam se upoznala sa književnim radom Valentina Rakića relativno skoro, kada je njegov sin poklonio biblioteci dvije zbirke njegove poezije, pa sam se najprije upoznala sa njegovom poezijom, za koju vjerujem da će buduće generacije izučavati. Nakon toga, Miodrag je došao na ideju da nama učini tu čast i da mi budemo izdavači neobjavljene knjige njegovog pokojnog oca. Nama je izuzetna čast što je baš nas izabrao, s obzirom je imao izdavače i u Bijeljini“, rekla je Spasojevićeva i dodala da je knjiga „Sudbinski krugovi“, knjiga koju bi svima preporučila da pročitaju, jer se ona čita u jednom dahu.

(Semberija info)