BIJELjINA: Radionice na temu „Nasilje u adolescentskim partnerskim vezama“ :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: Radionice na temu „Nasilje u adolescentskim partnerskim vezama“


U bijeljinskoj Ekonomskoj školi organizovano je dvodnevno predavanje na temu „Nasilje u adolescentskim partnerskim vezama", kojem će prisustvovati predstavnici osnovnih i srednjih škola sa područja Bijeljine.

„Riječ je o Upshift projektu koji se provodi u 38 zemalja širom svijeta. Ovo je peta Upshift radionica u BiH, koju implementira humanitarna organizacija ‚‚Genesis projekt"  iz Banja Luke u saradnji sa UNICEF-om“, izjavila je za „Semberija info“ Katarina Stević, učenica četvrtog razreda Ekonomske škole.  

 

Prema njenim riječima, tim „Respekt“ ispred bijeljinske Ekonomske škole plasirao se u prvih pet u sklopu 5. Upshift radionice sa temom „,Nasilje u adolescentskim partnerskim vezama".

„Cilj ovog projekta je da mladi uoče probleme u svojoj zajednici, da okupe tim i prijave se. Ispred Ekonomske škole, tu je tim od pet članova. Osim mene u timu su Katarina Stević, Nikolina Lanćuški, Dragan Vulin i Jelena Petrić“, rekla je Katarina Stević.

Tim Ekonomske škole, kako kaže, smatra da se o temi „Nasilja u adolescentskim partnerskim vezama" veoma malo priča, iako je u pitanju veoma osjetljiva tema.

„Naš cilj je da edukujemo mlade ljude o postojanju nasilja i o posljedicama koje ostavlja nasilje, da ohrabrimo mlade ljude kome da se obrate ukoliko se susretnu sa nasiljem“, rekla je Stevićeva.

Mladima je preporučeno da nasilje obavezno prijave psihologu ili pedagogu u školi, nadležnim organima poput policije, Centra za socijalni rad ili udruženjima koja se bave ovom problematikom, ili da razgovaraju sa nekim kome vjeruju, ali da o tom problemu nikako ne ćute.

Osim danas, predavanje na ovu temu biće organizovano i sutra za predstavnike osnovnih škola od sedmog do devetog razreda, a srednjih od prvog do četvrtog razreda.

Iz svake škole predavanjima će prisustvovati po 25 učenika, u ukupno četiri termina.


​Semberija info - Z. Kusmuk