ZASIJANA POLOVINA PLANIRANIH PARCELA :: Semberija INFO ::

 

ZASIJANA POLOVINA PLANIRANIH PARCELA


Prema slobodnim procjenama, u Semberiji je do sada zasijana oko polovina planiranih sjetvenih površina, od ukupno 32.000 hektara, kaže Sreten Vučković, zaposlen u Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

“Ova pauza je dobro došla za kratak predah, ali i zbog nedostatka vlage u zemljištu. Kiša pogotovo pogoduje strnim žitima. Što se tiče proljećne sjetve, neki su još krajem marta zasijali kukuruz, iako je bilo izuzetno hladno vrijeme za to doba godine. Većina poljoprivrednih proizvođača u sjetvu je ušlo u optimalnom roku. Mi se nadamo da će sjetva biti uspješno privedena kraju i da će sve planirane površine biti zasijane”, kaže Vučković, ističući da je ovo  bila najskuplja sjetva do sada na području Semberije.

“U  Odjeljenju za poljoprivredu pravili smo određene kalkulacije i izračunali smo da je u 2020. godini za sjetvu jednog hektara kukuruzom bilo neophodno izdvojiti 1.362 KM, godinu dana kasnije, u 2021. godini trebalo je pripremiti 1.544 KM, dok je ovogodišnja sjetva koštala 2.218 KM po hektaru”.

Vučković kaže da je resorno odjeljenje napravilo uporednu kalkulaciju i kada je riječ o sjetvi pšenice, te su došli do zaključka da je za rod pšenice iz 2020. godine za sjetvu jednog hektara trebalo izdvojiti 1.341 KM, za rod pšenice u 2021. godini 1.527 KM, dok je za pšenicu koja će se žnjeti u julu trebalo izdvojiti 2.286 KM.

“Većina poljoprivrednika je i ovog proljeća i jesenas koristila vještačka đubriva tokom sjetve, ali su to bile minimalne količine, zbog izuzetno visoke cijene vještačkih đubriva.  Već sada je izražena zabrinutost za ono što nas čeka na jesen i narednog proljeća, ukoliko cijene imputa budu u i dalje rasle. Upravo to će odrediti dalji razvoj i sudbinu poljoprivredne proizvodnje”, kaže Sreten Vučković.

Semberija info